Hlavní obsah

Okamura a Samková se kvůli vyřazení z prezidentské volby obrátili na soud

Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) obdržel dosud šest stížností souvisejících s prezidentskými volbami. Dvě podal Jiří Kesner, další senátor Tomio Okamura, advokátka Klára Samková, bývalý disident Petr Cibulka a právník Karel Světnička. Informovala o tom mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Samková

Článek

V úterý byla na NSS doručena stížnost Okamury. Vnitru předložil archy s 61 000 podpisy. Ministerstvo ale po odečtu údajně chybných podpisů na podpůrné petici a podpisů, u nichž nebylo trvalé bydliště podepsaného, Okamuru z přímé volby prezidenta vyřadilo.[celá zpráva]

Advokátka Klára Samková dodala místo potřebných více než 50 000 podpisů archy jen se 128 podpisy, kvůli čemuž se také nedostala do poslední skupiny osmi prezidentských uchazečů.

Kesner shromáždil jen 54 podpisů a rovněž jeho odmítlo ministerstvo vnitra registrovat jako kandidáta. Kesner podal nejprve jednu a pak druhou stížnost, v nichž zákon napadá. Protestuje proti němu také Světnička, který na svoji podpůrnou petici shromáždil asi 30 podpisů, a Cibulka s 319 podpisy.

Původně kandidovalo na hlavu státu 20 lidí. Mezi těmi, kteří byli také vyřazeni a chtějí se obrátit na NSS, je i ekonom Vladimír Dlouhý. Dosud tak neučinil.

Čas mají do středy

Jana Bobošíková vyzvala vnitro k nápravě chyb při odečtu neplatných hlasů. Soudní řešení označila za krajní možnost. [celá zpráva]

Návrhy související s registrací prezidentských kandidátů lze podle Dostálové podávat do středečních 16 hodin. Sedmičlenný volební senát o nich musí rozhodnout do 13. prosince.

Poté se mohou stěžovatelé případně obrátit ještě na Ústavní soud, který žádnou lhůtu k rozhodnutí nemá. První kolo přímé volby prezidenta se má podle plánu konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám