Hlavní obsah

Bobošíková chce, aby vnitro přepočítalo chyby v podpisech

Aktualizováno

Kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková v pondělí vyzvala ministerstvo vnitra, aby přepočítalo chyby v podpisech pod peticí za její kandidaturu. Vnitro postupovalo při počítání nelogicky. Resort trvá na svém a oponuje, že změnit jeho rozhodnutí může pouze soud.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Předsedkyně neparlamentní strany Suverenita Jana Bobošíková

Článek

Bobošíková se zatím neobrátí na Nejvyšší správní soud. Termín, do kdy může podat odvolání proti rozhodnutí ministerstva, vyprší ve středu v 16 hodin.

Vyřazená kandidátka oznámila, že její strana hodlá podat „návrh na opravu zjevných chyb“ k ministerstvu vnitra. „Je to právní krok, který zatím není žaloba. Dáváme ministerstvu šanci napravit chybu, kterou samo udělalo,“ řekla Bobošíková.

Pokud by ministerstvo návrh Suverenity nereflektovalo, chce podniknout další právní kroky. „Žaloby, které by oddálily volbu, jsou až poslední možnost,“ dodala Bobošíková, podle které  jde o důvěru ve státní správu jako takovou.

Rozhodnout musí soud, oponuje ministerstvo

Ředitel odboru všeobecné správy Václav Henych v pondělí řekl Právu, že obecně platí, že případné rozhodnutí ministerstva vnitra může změnit jen Nejvyšší správní soud.

„Rozhodnutí nemůžeme věcně měnit či doplňovat. To není otázka toho, jestli chceme či nechceme, ale případná změna rozhodnutí je na NSS,“ řekl Právu.

Vláda nesmí strkat hlavu do písku, tvrdí Bobošíková

Bobošíková zároveň ostře kritizovala ministra vnitra Jana Kubiceho, že se zatím k věci nevyjádřil. „Pan ministr a pan premiér mají hlavy v písku a schovávají se za úředníka Dr. Henycha. Vypadá to, že přímá volba prezidenta je pro ně nepodstatnou záležitostí,“ vyjádřili se Bobošíková a místopředseda Suverenity Václav Musílek.

Bobošíková byla spolu s Tomiem Okamurou a Vladimírem Dlouhým v pátek vyřazena z boje o Hrad. [celá zpráva]

Bobošíková by na rozdíl od obou vyřazených kandidátů měla při "logickém" přepočtu odebraných hlasů nárok kandidovat. Dlouhý již oznámil, že se na soud obrátí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám