Hlavní obsah

Odvolejte Havlíčka, vyzvala část opozice Babiše

Lídři ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN ve čtvrtek ve Sněmovně vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby podal návrh na odvolání vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO). Havlíček je ministrem průmyslu a obchodu a vede i resort dopravy. Opoziční strany odmítají Havlíčkův postup v otázce dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Foto: ČTK

Karel Havlíček na tiskové konferenci

Článek

Ministerstvo průmyslu minulý týden oznámilo, že v souvislosti s dostavbou elektrárny neosloví čínskou společnost, zatímco ruský Rosatom mezi zájemci zůstal, a to navzdory varování zpravodajských služeb. Dalšími zájemci jsou francouzská EdF, jihokorejská KNHP a kanadsko-americký Westinghouse.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan v této souvislosti zdůraznil, že pokud by jeho hnutí, které bude v nadcházejících volbách kandidovat spolu s Piráty, převzalo politickou odpovědnost, nepočítá v projektu dostavby se zapojením čínských ani ruských firem.

Odvolejte Havlíčka, chtějí po Babišovi opoziční zákonodárci

Domácí

„Po případném převzetí politické odpovědnosti po parlamentních volbách bychom v projektu dostavby Dukovan pokračovali jenom s firmami, které nepředstavují geopolitické a bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Byly by to země, kde je vymahatelnost práva jasná a daná, země, které proti České republice nevedou dlouhodobě hybridní útoky, země, které by se mohly stát při tak důležitém projektu České republice partnery,” dodal Rakušan.

Ve společném prohlášení pětice lídrů vyzvala Babiše k odvolání Havlíčka z vládních postů. K tomu samému premiéra vyzvali i další zákonodárci minulý pátek.

Odvolaný zmocněnec pro jadernou energetiku Míl: O svém konci jsem se dozvěděl z televize

Domácí

Kabinet ANO a ČSSD by měl podle opozice plně respektovat stanoviska pracovní skupiny ministerstev vnitra a zahraničí, tajných služeb či Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Právě tyto instituce vytvoří a též vyhodnotí bezpečnostní dotazník, který bude rozeslán zájemcům o stavbu bloku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám