Hlavní obsah

Odpůrci uhlí protestují, do lomu u Mostu proniklo více než 100 lidí

Právo, ČTK, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sto pět ekologických aktivistů proniklo v sobotu dopoledne do uhelného lomu Vršany u Mostu. Chtěli tam nenásilně protestovat proti těžbě uhlí. Policie je všechny zadržela. Zůstaly tam jen čtyři aktivistky, které ráno obsadily rypadlo. Aktivisté z různých organizací na víkend ohlásili sérii protestů. Už v minulých dnech osadili rypadlo ve Vršanech.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Aktivisté pronikli do uhelného lomu Vršany. Oddělili se od protestního průvodu několika ekologických organizací, který procházel kolem

Článek

Policie zajistila 105 lidí za neoprávněné vniknuti do důlního prostoru a neuposlechnutí výzvy k jeho opuštění, řekla ČTK policejní mluvčí Jana Slámová. Důvodem bylo neuposlechnutí výzvy k opuštění lomu.

Už brzy ráno obsadily rypadlo v lomu čtyři aktivistky. Skrývkový stroj byl v chodu. „Několik desítek aktivistů neoprávněné a přes všechna upozornění vstoupilo dnes dopoledne do dobývacího prostoru lomu Vršany,“ uvedla  Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která lom vlastní.

Protestní akce se podle mluvčí stávají pro mladé aktivisty formou adrenalinové zábavy. „Až tyto nezodpovědné akce skončí, vyčíslíme způsobené škody,“ doplnila Maříková.

K obsazení rypadla ve Vršanech došlo i v minulých dnech. Osm protiuhelných aktivistek a aktivistů obsadilo stroj ve středu brzy ráno a opustilo ho v pátek. Uvedl to mluvčí české odbočky Greenpeace Lukáš Hrábek.

Mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková k tomu řekla, že policisté ověřili totožnost všech aktivistů a že nebyl důvod omezit je na svobodě. Následně budou řešit přestupkové jednání, kterého se aktivisté mohli dopustit tím, že ve středu nereagovali na výzvu police, aby prostor opustili.

Těžba v OKD má skončit do dvou let, stát do firmy dá 1,273 miliardy

Ekonomika

Protesty si na víkend naplánovalo hned několik organizací a hnutí, jež usilují o ochranu klimatu. Chtějí upozornit na to, že odklon od uhlí je nutné zahájit hned.

Hnutí Limity jsme my pořádá akční víkend s názvem Konec uhlí teď. Vláda podle hnutí namísto prosazení zákonů, které by vedly k zavírání elektráren, zřídila jen uhelnou komisi. Hnutí chce apelovat na to, aby konec uhlí byl spravedlivý vůči zaměstnancům uhelných firem i lidem žijícím v blízkosti dolů a elektráren.

Jako zázemí pro akce hnutí Limity jsme my od pondělí staví kemp u obce Okořín. Jde v pořadí o čtvrtý takzvaný klimakemp. V minulosti jeho někteří účastníci vnikli do uhelných dolů.

„Abychom se vyhnuli nejhorším dopadům klimatické krize, musíme se uhlí zbavit do deseti let. Požadujeme spravedlivý konec uhlí, který musí jít ruku v ruce s vytvářením čistých pracovních míst a podporou lidí, kteří v uhelném průmyslu pracují nebo jsou postiženi jeho dopady. Součástí řešení klimatické krize je přechod na obnovitelné zdroje vlastněné obcemi, družstvy a jednotlivými lidmi,“ uvedla Kateřina Holá z hnutí.

Chtějí zavřít Počerady

Demonstraci s názvem Za budoucnost bez uhlí svolává na sobotu 13 ekologických organizací, jako například Greenpeace Česká republika, Hnutí DUHA, Fridays for Future Česká republika nebo Extinction Rebellion. Demonstrace začne ve 12 hodin, v plánu je pochod kolem elektrárny, která je největším jednotlivým zdrojem skleníkových plynů v České republice.

Organizátoři demonstrace sepsali čtyři požadavky na vládu. Kromě rychlého ukončení těžby a spalování uhlí chtějí spravedlivou transformaci uhelných regionů, co nejrychlejší ukončení provozu elektrárny Počerady a navýšení cílů snižování emisí v rámci Evropské unie do roku 2030.

Evropa končí s uhlím, Česko nespěchá

Ekonomika

„Jsme konci uhlí blíže, než jsme byli kdy předtím. Zároveň čím dál více pociťujeme dopady klimatické krize a o to více je urgentní ukončení těžby a spalování uhlí, které je jednou z příčin současných změn klimatu. Budoucnost s uhlím nedává smysl a zamezuje stabilní, zdravé a spokojené budoucnosti nás všech,“ řekl mluvčí Fridays for Future Česká republika Petr Doubravský.

Podle energetického experta Hnutí Duha Karla Polaneckého nebyla elektrárna Počerady zvolena náhodně. Jde o největší uhelnou elektrárnu v České republice a je jednou z nejplýtvavějších. Každou jednu hodinu spolkne téměř 10 tun uhlí, z toho 6,5 tuny proletí bez užitku komínem a chladicími věžemi a zbytek udržuje vysoký vývoz elektřiny z ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám