Hlavní obsah

Těžba v OKD má skončit do dvou let, stát do firmy dá 1,273 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžba na všech dolech černouhelné OKD by měla být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022. O případném ukončení v příštím roce se rozhodne letos v říjnu podle vývoje cen uhlí. Vyplývá to z materiálu o navýšení základního kapitálu státní společnosti Prisko, který v pondělí projednala vláda. Současně rozhodla, že základní jmění společnosti navýší o 1,273 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze by měla firma získat z vládní rozpočtové rezervy, což umožnilo nedávné schválení rozpočtového schodku 500 miliard korun. Firma Prisko, ovládaná ministerstvem financí, je 100procentním vlastníkem OKD. Základní kapitál Priska je nyní zhruba 795 milionů korun.

Peníze půjdou na útlum těžby a mají i kompenzovat nízké ceny uhlí na trzích, či dočasné zastavení těžby.

Těžba skončí do dvou let

Variantu o ukončení těžby v roce 2021 nebo 2022 označilo na konci června za nejvhodnější představenstvo OKD.

Dokument uvádí, že naopak byly zamítnuty varianty, které počítaly s okamžitým ukončením činnosti OKD ke konci června 2020, respektive pokračováním těžby i v letech 2025 až 2032.

Důvodem podle dokumentu byly mimo jiné riziko sociálních nepokojů v regionu, časové nereálnosti, vysoké míry nejistoty vstupních parametrů - zejména vývoj světových cen uhlí či extrémně vysokých nároků na státní rozpočet.

Z podzemí Dolu Lazy vyjel na povrch poslední vozík uhlí

Ekonomika

Materiál sice úplně nevylučuje pokračování těžby na dole ČSM i po roce 2021, tento ekonomický model podle dokumentu však musí být postaven na návratu cen uhlí na úroveň před koronavirovou krizí a zároveň alespoň na stagnaci cen v dalších letech.

Uvádí přitom, že ceny během pandemie covidu klesly proti počátku roku o dalších zhruba 30 procent.

Evropa končí s uhlím, Česko nespěchá

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám