Hlavní obsah

Odklad prezidentské volby by unudil i čerta, bojí se Schwarzenberg

Právo, Oldřich Danda

Předseda a prezidentský kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg se obává, že případné odložení prezidentské volby by snížilo její prestiž a otrávilo občany, kteří by se museli potýkat s nekončícími předvolebními kampaněmi kandidátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Tomio Okamura se obrátí na Ústavní soud se stížností, což prezidentskou volbu pravděpodobně oddálí. Vadí vám to?

Ach jo, je to celé šílenství. Co mám dělat? Každý občan má právo se obrátit k soudu, takže nemohu toto právo odpírat ani Tomiu Okamurovi. Z té volby se postupem doby stává hrozné představení.

Zkomplikuje vám to hodně kampaň?

Samozřejmě. Každý má kampaň připravenou do první poloviny ledna, a když se to posune, tak zájem lidí pomalu zanikne. Nekonečné opakování stejných frází, volebních sloganů a poutačů unudí i čerta. S prominutím. Žaloby a další pochyby také příliš nepozvednou prestiž prezidentské volby.

Vyčerpá vás delší kampaň i finančně?

To na každý pád, ale to není celostátní problém, ale jen problém. Celostátní problém je, že ta prezidentská volba bude ztrácet na vážnosti.

Další neúspěšný kandidát Vladimír Dlouhý se zatím k soudu odvolávat nebude. Ve volbě chce podpořit vás. Jste na této podpoře nějak smluveni?

Nesmíte zapomenout, že se známe od začátku 90. let. Tehdy jsem ho podporoval, když kandidoval v jižních Čechách. Pamatuju si, jak jsem tehdy v Protivíně a na jiných místech mluvil v jeho prospěch. To je báječné, že se po více než deseti letech znovu setkáváme. Jsem mu za to velmi vděčný. Mě vždycky mrzelo, že se o něm někdy ošklivě mluvilo, on má totiž velké zásluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám