Hlavní obsah

Odhalit majitele štěnice v bytě Kočí bez pomoci operátorů nepůjde

Právo, rav

Štěnici nalezenou v bytě u poslankyně Kristýny Kočí zkoumají experti Kriminalistického ústavu. Pokud se ukáže, že nešlo o atrapu, bude k odhalení člověka, který zařízení aktivované na dálku mobilním telefonem nainstaloval, nutná spolupráce telefonních operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jenže ta vůbec není jistá, protože Ústavní soud před 14 dny zrušil nařízení, podle kterého operátoři museli půl roku uchovávat veškerá data o probíhající komunikaci svých zákazníků, tedy například kdo si s kým volal, jak dlouho a z jakého místa, ovšem netýkalo se to obsahu hovorů. [celá zpráva]

Policie hned po vyhlášení nálezu upozorňovala, že změna jí zkomplikuje vyšetřování řady případů. Jak nyní vypadá v praxi komunikace mezi policií a operátory, není jasné. Například Tomáš Martinec, šéf protikorupční policie, která kauzu kolem Věcí veřejných vyšetřuje, prý zatím problémy nezaznamenal.

Na dotaz Práva, zda už si jeho lidé vyžádali od operátorů informace týkající se nalezené štěnice, však přímo neodpověděl. „V souvislosti s trestním řízením postupujeme podle určitých standardů, které se dělají poté, kdy se dostaneme k takovýmto technickým prostředkům, jakým je nalezený odposlech,“ uvedl pouze.

Podle ředitele Odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Martina Linharta se teď odborníci z několika úřadů zabývají tím, jak nynější situaci po nálezu Ústavního soudu vyřešit.

Porušujeme evropskou směrnici

Linhart totiž upozornil na to, že zrušením povinnosti operátorů archivovat půl roku údaje o telefonních hovorech, porušuje Česká republika evropskou směrnici o ukládání dat.

„My ji teď nebudeme splňovat. Řešíme to společně s ministerstvem průmyslu a obchodu, který má v gesci zákon o elektronických komunikacích, a také s ministerstvem spravedlnosti, pod které spadají orgány činné v trestním řízení,“ řekl ve středu Právu Linhart.

Může tak podle něj nastat problém v případě, že nás o nějaká data z telefonních hovorů požádají jiné evropské státy a ČR jim je nebude moci kvůli rozhodnutí soudu dát.

Linhart míní, že nebude těžké sepsat nějaké řešení současného problému, horší už to ale bude s jeho prosazením v parlamentu, obzvlášť za situace, kdy zrušení části zákona u uchovávání dat navrhli soudu sami poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám