Hlavní obsah

Odcházející poslanci dostanou statisíce, zvolení musí přiznat majetek

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Víc než polovina členů končící Poslanecké sněmovny v těchto dnech balí kufry. Mnozí se s poslaneckou funkcí loučí neradi, jiní prý s úlevou. V každém případě jim zákon o platech ústavních činitelů zaručuje přilepšení pro začátek v podobě statisícového odchodného.

Foto: Milan Malíček, Právo

Končící ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

Poslanci, kteří ve Sněmovně nezastávali žádnou funkci, si odnesou nejnižší odchodné ve výši 355 tisíc korun hrubého. Jeho výše se počítá podle počtu odkroucených let, maximálně čtyř, k nimž se přičte ještě jeden měsíční plat, který činí 71 tisíc korun.

Na půl miliónu pak mají nárok poslanci, kteří seděli v čele výborů, klubů či delegací. Jejich měsíční plat totiž činil rovných 100 tisíc Kč hrubého měsíčně.

Nárok na odchodné mají také členové vlády, kteří v politice skončí a nebyli zvoleni do Poslanecké sněmovny. V případě Sobotkovy vlády jde o ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Odchodné dostanou také ministr financí Ivan Pilný (ANO), šéf průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a školství Stanislav Štech (všichni ČSSD).

První dva, kteří ve funkcích vydrželi celé volební období, si přilepší o 677 500 korun, dalším ministrům je bude počítat podle počtu let ve funkci, přičemž měsíční plat ministra je 135 500 Kč hrubého. Budou ale muset počkat, až ve funkcích definitivně skončí.

Pokuta až 50 tisíc

Odcházející politici musí na druhou stranu podle zpřísněného zákona o střetu zájmů do třiceti dnů oznámit, zda v průběhu svého vládního či poslaneckého angažmá získali jakékoli peněžité příjmy nebo jiné majetkové výhody, pokud jejich výše přesáhne sto tisíc korun za kalendářní rok.

V případě porušení těchto povinností hrozí provinilcům až 50tisícová pokuta. Ministerstvo spravedlnosti spravuje veřejný centrální registr oznámení.

Majetek i dluhy

Zásadní změna po volbách čeká všechny poslance. Zpřísněný zákon o střetu zájmů, jehož poslední část vstoupila v platnost v září, ukládá zákonodárcům povinnost veřejného „striptýzu“. A to zejména v podobě oznámení o majetku, včetně ceny a způsobu jeho nabytí, se kterým do parlamentu vstupují.

Současně musí poslanci oznámit výši svých dluhů, pokud každý z nich přesahuje sumu 100 tisíc korun. Do popisu nemovitého a movitého majetku patří vedle nemovitostí také cenné papíry, obchodní podíly a movité věci přes půl miliónu korun, kam se řadí i bankovní účty.

Reklama

Výběr článků

Načítám