Hlavní obsah

Odcházející lékaře podporuje jen 17 procent populace

Právo, Václav Pergl

Odcházející nemocniční lékaře podporuje jen 17 procent dospělé populace, častěji je to mezi muži, osobami ve věku 18 až 29 let a obyvateli největších měst. Naopak nesouhlasně se k protestu lékařů staví 56 procent lékařů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplynulo to z průzkumu společnosti STEM/MARK, kterého se zúčastnilo 1020 osob v době od 14. do 23. ledna. Právo získalo jeho výsledky ve čtvrtek.

Poměrně velká část dospělé populace a to 28 procent nemá na danou problematiku vyhraněný názor. Že jde ze strany nemocničních lékařů o vydírání a jejich chování je neetnické si myslí 21 procent populace. 12 procent dotázaných si myslí, že každý má právo na své rozhodnutí a volbu a je jen věcí lékařů, pokud se rozhodnou z nemocnice odejít.

Průzkum se zabýval i vztahem pacientů k péči, kterou nemocnice poskytují. S chováním lékařů pacientů je spokojeno 56 procent občanů, opačný názor má pouze 13 procent. Obdobně je tomu i v případě hodnocení přístupu středního zdravotnického personálu. 55 procent osob jej hodnotí pozitivně, 14 procent má k němu výhrady.

Ostatní zaujímají spíše neutrální postoj. S odchodem lékařů lidé mají strach ze zhoršení péče a z prodloužení čekacích dob na jednotlivé zákroky. To vyjádřilo 77 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám