Hlavní obsah

Odbory vznášejí požadavky na budoucí vládu. Chtějí radit, koho volit

Zrušení některých reforem bývalé vlády, boj proti korupci, další růst minimální mzdy i výstavba 50 000 bytů. To jsou požadavky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), které její zástupci v pondělí vznesli na budoucí vládu, která vzejde z říjnových voleb. Nedlouho před nimi chtějí odbory dát voličům i své doporučení, komu dát hlas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Martin Fassmann, Václav Pícl a Josef Středula na tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů.

Článek

"Přejeme si, aby vláda, která nastoupí, byla moudrá a nezkorumpovaná, aby byla schopna řešit problémy ČR a netvářila se jako nejmoudřejší z nejmoudřejších," uvedl šéf svazu KOVO Josef Středula.

Odborářský "Vzkaz budoucí vládě a politikům" obsahuje pět hlavních požadavků s jednotlivými opatřeními. Jedním z nich je zrušení reforem, které zavedla koaliční vláda expremiéra Petra Nečase (ODS). Podle ČMKOS je nutné zrušit chystané zavedení jednotného inkasního místa či důchodovou reformu, tedy takzvaný druhý pilíř.

Růst ekonomiky by podle odborů podpořila výstavba 50 000 bytů, dostavba Temelína, podpora českých zemědělců i výzkumu či založení státní exportní společnosti, která by zajišťovala vývoz. Proti chudobě a nezaměstnanosti by příští vláda měla podle odborů bojovat zvyšováním minimální mzdy, zavedením sociálního bydlení, kurzarbeitem či rekvalifikacemi podle potřeb firem.

Další kapitola se týká boje proti korupci a daňovým únikům. Odbory žádají zavedení pokladen s fiskální pamětí, majetkových přiznání či minimální daně pro živnostníky. Přísnější by měly být tresty za porušování daňových zákonů a za lichvu.

Svůj plán předali odboráři zatím šesti stranám – ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, zemanovcům a lidovcům. Poslat ho chtějí i dalším stranám, které by se mohly dostat do Sněmovny. Stranické programy do voleb nyní odbory analyzují.

Týden před volbami chtějí zveřejnit, kdo z jejich hodnocení vyšel nejlépe a komu by lidé podle nich měli dát svůj hlas. V minulosti předáci podpořili levici. Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil ve volbách vede pražskou kandidátku  ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám