Hlavní obsah

Odbory kritizují Nečase, zvažují, že vyjdou do ulic

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odbory budou usilovat o to, aby příští vláda vrátila tripartitu z ministerstva práce, kam ji přesunul místopředseda vlády a ODS Petr Nečas, zpět na Úřad vlády. Odboráři rovněž trvají na tom, aby se nový Zákoník práce neměnil, ani neodkládal, jak chce vláda, a zvažují, že na jeho podporu budou demonstrovat v ulicích.

Článek

Právu to po setkání s vedením ČSSD řekl senátor a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. S nápadem vyjít do ulic podle něj přišel Odborový svaz Kovo a ČMKOS se v pondělí rozhodne, zda se připojí. Rada hospodářské a sociální dohody, v níž zasedají členové kabinetu, zaměstnavatelů a zaměstnanců, podle odborářů přesunem na ministerstvo ztrácí svou váhu a význam.

"Předsedou tripartity má být předseda vlády. To byla vlajková loď zaměstnavatelů," připomněl Štěch s tím, že najednou jsou zticha. "Mám obavu, že tam je nějaké účelové úzké propojení a bohužel ke škodě sociálního dialogu," dodal Štěch v narážce na představy prezidenta Svazu průmyslu Jaroslava Míla.

O přesunu vládních rad ze Strakovy akademie pod ministerstva rozhodla odstupující vláda Mirka Topolánka (ODS). Svůj krok zdůvodnila tím, že chce jejich činnost zefektivnit a zabránit jejímu zdvojování. Odstupující ministr práce Petr Nečas řekl, že obavy odborů ze ztráty významu tripartity jsou zbytečné. Dodal, že s přesunem se její chod a postavení nemění.

Podle něj dál v jejím čele zůstává premiér, místopředsedou je vicepremiér a ministr práce. Rada má spadat do ministerské sekce státního tajemníka Petra Šimerky, která se zaměřuje na legislativu, pracovněprávní problematiku, mzdy a bezpečnost. Podle ministra tak naopak získá "širší odborné zázemí".

Sociální dialog a služební zákon

Štěch vicepremiérův postoj zpochybnil: "Je to rozpor slov a činů. Kde jsou usměvaví dělníci a usměvavé zdravotní sestry z billboardů před volbami? Kde jsou? V programovém prohlášení vlády není ani jednou slovo zaměstnanec..." Štěch naopak upozornil na Nečasovy úvahy zrušit vládním nařízením k Zákoníku práce právo zaměstnance být uvolněn na pohřby, svatby, což má zaměstnavatel hradit.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek, který stojí na straně odborářů, se obává ohrožení sociálního smíru. ČSSD se podle něj ve Sněmovně postaví snahám měnit nový Zákoník práce či odložit jeho účinnost. Paroubek odmítl kritiku ustanovení zákoníku, podle něj plynou ze života. Šéf ČSSD v té souvislosti citoval slova svého dědečka, soc. demokrata do roku 1948 a traktoristy: "Přijde doba, kdy až někdo bude chtít umřít, tak si bude muset vzít náhradní volno."

K ohrožení sociálního smíru může podle Paroubka také vést okleštění služebního zákona, který měl od ledna vyjít vstříc policistům, vězeňské službě a hasičům, v návrhu státního rozpočtu. "V této variantě, kterou předkládal ministr financí Vlastimil Tlustý, bohužel část peněz zmizela, což činí ze služebního zákona v zásadě torzo," řekl Paroubek. Tripartita se měla původně sejít 19. října. Vláda se rozhodla, že zasedání pléna odloží a svolá je až po volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám