Hlavní obsah

Odběrová místa navyšují kapacity

Právo, Denisa Doležalová

Centra pro antigenní testování na covid-19 si na Ostravsku neodpočinou ani o víkendu. Plní je lidé, kteří potřebují testy kvůli svému zaměstnání. Proto jejich provozovatelé navyšují denní kapacitu, přidávají i odběrová místa. Nejde to ale donekonečna.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid

Článek

„Ptala jsem se svého praktického lékaře, zda se k němu mohu chodit testovat, ale to mi řekl, že na to nemá čas. Zaměstnavatel nám doporučil chodit sem,“ svěřila se například Právu Kateřina Dudová, která v sobotu dopoledne dorazila na test do ostravského covid centra.

„Je to šílené. Těch lidí přibývá. Minule jsem tu čekala skoro 45 minut, snad to dnes bude lepší,“ podotkla další žena s tím, že když se chtěla zaregistrovat do odběrového místa ve Vítkovické nemocnici, tak tam už nebylo v březnu ani jedno volné místo. „I jsem tam volala, spadl jim celý systém. Nedá se ani přeregistrovat termín,“ zkonstatovala.

754 lidí za den

Podle Petry Petlachové, mluvčí ostravské fakultní nemocnice, která covid centrum provozuje, jsou odběrová místa nyní opravdu zahlcená. „Od pátku 12. března jsme proto navýšili denní limity pro antigenní testování. Původně jsme za den otestovali 540 klientů, od pátku už to je 754 lidí,“ upřesnila mluvčí. Dodala, že naštěstí testů má covid centrum dostatek.

Čekání na testy se má vyřešit do týdne

Domácí

„Vím o tom, že lidé musí čekat i skoro hodinu. Je to ale také dáno tím, že třeba nepřijdou přesně na objednanou dobu. Chodí mnohem dříve a pak

se tam kupí lidé. Přicházejí ale i ti neobjednaní,“ podotkla Petlachová.

„Myslím, že je to i tím, že se o víkendu v Ostravě jinak nedá nikam na test zajít. Městská nemocnice i ta ve Vítkovicích mají odběrová místa zavřená. Fungují jen přes týden a v městské nemocnici snad ani ne každý den,“ upozornil další testovaný.

Testy ve firmách zachytily za týden tisíce nakažených

Koronavirus

„Ostravská městská nemocnice (MNO) má od čtvrtka 11. března v provozu celkem tři antigenní odběrová místa. Do té doby bylo jen jedno pro veřejnost, kde denně otestujeme kolem stovky lidí. Otevřeno je třikrát týdně,“ informovala mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

Testování pro firmy

Dodala, že ta dvě nová odběrová místa jsou určena jen pro zaměstnance ostravských firem a organizací. Zde se počet otestovaných pohybuje od 280 do 400 za den. „Testujeme pracovníky těch zaměstnavatelů, se kterými má naše nemocnice uzavřenou smlouvu na poskytování pracovnělékařských služeb,“ vysvětlil ředitel MNO Petr Uhlig.

Dodal, že když firmám rozeslali nabídku, tak reagovaly okamžitě. „Navíc v takovém množství, že jsme otevřeli dvě nová testovací místa během dvou dnů. Chodí se k nám například testovat i městští strážníci. S dalšími partnery jednáme, ve hře je i sestavení mobilního týmu,“ shrnul Uhlig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám