Hlavní obsah

Čekání na testy se má vyřešit do týdne

Právo, Matěj Říha

Nejpozději příští týden by měly být vyřešeny problémy s čekacími dobami na antigenní testování, které se prodloužily kvůli nové povinnosti testování zaměstnanců. Po jednání Ústředního krizového štábu o tom ve středu informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Antigenní testování v Pile Javořice, jednoho z největší zpracovatelů dřeva v ČR.

Článek

„Největší problém je s tím, jak testují firmy. Celá řada firem si doporučení vlády vyložila tak, že naplno využívají kapacity pro antigenní testování, které bylo určeno pro veřejnost, a důsledkem je přehlcení těchto kapacit a nedostupnost pro občany,“ zdůraznil Hamáček.

Štáb rozhodl, že ministerstvo zdravotnictví dostane za úkol připravit změny, aby se problémy odstranily. Tento úkol pak má být podle Hamáčka vyřešen začátkem příštího týdne.

Zaměstnanci zahlcují testovací centra. Firmy tím obcházejí vládní nařízení

Domácí

„Nechci tady prozrazovat nějaká polovičatá řešení, ale určitě je to otázka k obcím a krajům, které řeší kompenzace za testování a musí platit ze své kapsy. Je to o novém nastavení toho systému,“ podotkl Hamáček.

„Za mě by bylo ideální, kdyby byla kompenzace pro každého občana a těch 60 korun by využil za test do zaměstnání nebo pro vyzvednutí samotestu v lékárně nebo obchodě, jako to mají v Rakousku. Bylo by to asi nejčistější řešení a vyhovovalo by obcím i krajům,“ dodal vicepremiér.

Firmy chtějí obcházet testování agenturních zaměstnanců, zní z Plzeňska

Koronavirus

S testováním by podle něj ze strany zaměstnavatelů neměly být problémy. Z jeho informací vyplývá, že na testy bylo uděleno 92 výjimek a aktuálně by mělo v ČR být 15 milionů antigenních testů.

Problémy podle Hamáčka naopak nejsou kvůli testování zaměstnanců ve státní správě, které se rozeběhlo a k němuž se zatím využívají testy, které byly původně nakoupeny do škol. Zaměstnanci ve státní správě se budou testovat každých sedm dní.

Průmysl byl několik hodin před zavřením, řekl Havlíček

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám