Hlavní obsah

Od prázdnin se budou registrovat lidi nad 18, hlásí Arenberger. Na vakcínu přitom stále čekají i sedmdesátníci

• Aktualizováno

Registrace k očkování proti covidu-19 by se v červenci mohla otevřít pro věkovou skupinu nad 18 nebo i 16 let. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) o tom ve středu mluvil na sněmovním výboru pro zdravotnictví. Následná čekací doba se však očkovacích místech liší, někde dodnes čekají na vakcínu i lidé starší 70 let.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

„Předpokládáme, ale nechytejte mě za slovo, že by to mohlo být na začátku prázdnin, tedy od července,“ odpověděl Arenberger na dotazy novinářů, kdy přesně by se měla registrace pro starší 16 či 18 let spustit.

Spouští se registrace pro 55+, na první dávku přitom stále čekají i senioři 70+

Koronavirus

Registrace virus neporazí

Z informací Práva nyní ale vyplývá, že ani po registraci nemají občané mnohdy vyhráno. Na svůj první termín vakcinace někde čekají i senioři nad 65 let, a dokonce i nad 70 let. A to i skoro dva měsíce.

Například dva týdny čekají na termín někteří lidé starší 65 let ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, do jejíhož čela by se měl po konci ve vládě opět vrátit Arenberger jako ředitel.

Přeočkování asi bude potřeba jednou ročně, míní Arenberger

Domácí

„Docházelo tam relativně málo vakcín. Takže se nemohla využít celá kapacita očkovacího centra, která je 1440 očkovaných denně. Využívala se maximálně z poloviny, někdy i třetiny,“ reagoval nyní ministr, když ho Novinky na skutečnost upozornily. A dodal, že očekává, že se situace s novými závozy vakcíny Pfizer zlepší.

„Vždycky když se zaregistrujete, musíme počkat, až na vás přijde řada,“ podotkl dále. „Je třeba se vždycky podívat, kde jsou volná místa, abyste se dostali brzo na řadu. Třeba o2 universum má dneska relativně málo zaregistrovaných,“ doplnil Arenberger.

ON-LINE: V Česku přibylo 3229 nakažených

Zahraniční

Vakcinace začala v ČR před čtyřmi měsíci, od té doby bylo podáno 2,8 milionu dávek více než 1,9 milionu osob. K navození plné ochrany jsou třeba u tří ze čtyř vakcín dvě dávky. Za úterý bylo podle dat ministerstva zdravotnictví vyočkováno 55 572 dávek vakcín.

Arenberger: Sputnik je stále ve hře. Kauza Vrbětice nic nemění

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám