Hlavní obsah

Od jointů i neumytých rukou. Žloutenka se na jihu Moravy šíří dál

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Už 401 lidí se v Jihomoravském kraji za poslední týdny nakazilo žloutenkou, podle hygieniků to ale stále není konečné číslo. Přes opakovaná varování, že hepatitida typu A je především nemoc špinavých rukou a nejdůležitější prevencí je tedy jejich důkladné mytí, se nedaří epidemii, která se šíří především v Brně a která je největší od roku 1990, zastavit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Už nesčetněkrát jsme se zaměřovali na hledání jednoho společného zdroje nákazy, ale ten podle našich zjištění prostě neexistuje. Žloutenka, která nejvíce v regionu postihla Brno, se jednoznačně stále šíří osobními kontakty od člověka k člověku. Nejvíce nakažená je populace lidí ve věku od 25 do 44 let,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Brně Renata Ciupek.

Podle zjištění hygieniků mají zhruba třetinu nákazy na svědomí lidé, kteří žijí nějakým osobitým způsobem života, včetně konzumentů drog.

„Nákaza se šíří například i sdílením marihuanových cigaret, ovšem mytí rukou není obvyklé ani u mnoha lidí, u kterých bychom to vůbec nečekali. Stačí zajít během přestávky do divadla a je až překvapivé, kolik dam si po použití záchodu ruce neumyje,“ dodala Ciupek.

Brno čekají v nejbližších dnech oblíbené vánoční trhy, což zvyšuje riziko dalšího šíření nákazy. Hygienici zpřísní dohled nad veřejnými záchody i hygienou prodeje, ovšem upozorňují, že ostatní je hlavně na konzumentech.

Na celkovém počtu lidí nakažených žloutenkou v České republice se Jihomoravský kraj podílí plnou polovinou.

Nejnebezpečnější je podle hygieniků nákaza hlavě pro starší generaci nebo pro lidi, kteří mají z předchozího způsobu života nějakým způsobem poškozené jaterní buňky.

Když pak při rekonvalescenci nejméně půl roku nedodržují střídmou životosprávu, mohou být následky až fatální, dodala Renata Ciupek.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám