Hlavní obsah

Očkování proti covidu-19 bude dobrovolné a hrazené ze zdravotního pojištění, odklepli poslanci

Novinky, Dominika Jeřábková

Poslanci v pátek schválili zrychleně ve stavu legislativní nouze pravidla nákupu a distribuce vakcín proti onemocnění covid-19. Nepůjde o povinné očkování a pro pojištěnce dle vládního návrhu zákona bude bezplatné. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

„Je vysoce žádoucí umožnit občanům, aby se nechali očkovat co nejdříve. Cílem je proočkovat 60 až 70 procent dospělé populace,“ řekl na plénu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Návrh současně pamatuje na případné odškodnění, pokud daná vakcína způsobí někomu újmu. „I přestože očkování povinné nebude, přebírá stát za očkování garanci,“ dodal.

Blatný prověří nabídku iDnes, která má zvýhodňovat pacienty-předplatitele

Domácí

Ministr zároveň již dříve avizoval, že kdo bude očkován, bude „zvýhodněn“. Na to reagovaly pozměňovací návrhy Karly Maříkové (SPD) a Lubomíra Volného (Jednotní), které by dobrovolnost očkování zakotvily výslovně a zároveň by podle nich měly zabránit tomu, aby očkovaní a neočkovaní lidé měli odlišná práva a povinnosti.

Volný navíc uvedl, že se již objevují náznaky, že očkovaní lidé by mohli mít určité bonusy, například v možnosti cestování.

„Myslím, že je tato deklarace nadbytečná,“ reagoval na návrh ve Sněmovně Blatný. Doplnil, že za ono „zvýhodnění“ již považuje očkování jako takové.

Pfizer nestíhá, do konce roku dodá jen polovinu slibovaných dávek vakcíny

Zahraniční

Poslanec Volný však trval na svém a mluvil o „korporátní šikaně“ ze strany společností, které by mohly v budoucnu některé služby poskytovat jenom pro očkované klienty, a zároveň upozorňoval na možné vedlejší účinky vakcíny.

„Měli bychom ujistit občany této země na tyto drzé a odporné řeči, které se tady vedou, že někdo bude zvýhodňován, protože se nechá vakcinovat, a někdo jiný bude občanem druhé kategorie,“ prohlásil u řečnického pultíku.

Britský ministr zdravotnictví se nechá očkovat v přímém přenosu, pokud to přesvědčí odpůrce

Evropa

To zvedlo ze židle Bohuslava Svobodu (ODS), který zopakoval, že očkování je dobrovolné, a dodal, že on sám navzdory svému věku očkování podstoupí. „Mám s očkováním jistě větší problémy než mladí lidé, ale udělám to,“ uvedl.

K němu se obratem přidala například poslankyně Alena Gajdůšková (KDU-ČSL).

Sněmovna nakonec oba pozměňovací návrhy zamítla.

Blatný: Proočkování 5,5 milionu lidí v ČR má být do konce léta

Koronavirus

Podle pravidel Evropské komise nejdříve koupí očkování stát od Evropské unie, následně ho uhradí zdravotní pojišťovna. V současné chvíli ČR podepsala dle Blatného smlouvy za celkem 1,7 miliardy korun.

Předpokládá však, že budou náklady stoupat v závislosti na dalších objednávkách. „Drtivá většina očkování bude využita pro osoby pojištěné v českém systému zdravotního pojištění,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám