Hlavní obsah

Očkování po covidu? Devadesát dnů je ideální

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří nedávno prodělali covid a mají možnost se přihlásit k očkování, by tak měli udělat. Shodují se na tom odborníci oslovení Právem. S vakcinací by ale měli počkat ideálně tři měsíce. Pokud se zaregistrují teď, systém by jim měl podle mluvčí resortu zdravotnictví Jany Schillerové dát pozdější termín.

Foto: Novinky

Startuje očkování v O2 universum

Článek

Počkat s první dávkou ideálně 90 dnů po prodělané nemoci doporučuje Česká vakcinologická společnost i další odborníci. „Všeobecně se doporučuje, aby se po třech měsících od prodělání covidu nechali očkovat,“ řekl imunolog Václav Hořejší.

Na protilátky nespoléhat

Imunita, kterou člověk získá po prodělání, podle něj nemusí být tak kvalitní jako po očkování. Výjimečné nejsou ani případy, kdy mají lidé první dávku za sebou a při čekání na další onemocněli covidem. Na dostatečné protilátky by podle virologa Libora Grubhoffera spoléhat neměli. Žádný test totiž nedokáže říct, jak dlouho v těle vydrží.

„Určitě by měli jít na druhou dávku očkování. Poněvadž první dávka teprve položí základ adaptivní imunitě, ta vlastně aktivuje imunitní systém,“ řekl Právu. Prodělání covidu nevidí jako důvod, proč od druhé dávky upustit. Také tady zaznívá doporučení spíše se pokusit druhou dávku oddálit, právě s ohledem na možné protilátky.

Začíná registrace padesátníků

Domácí

„Pro osoby, které už byly očkované, ale prodělaly onemocnění mezi první a druhou dávkou, doporučujeme podat druhou dávku až devadesát dní po pozitivním testu,“ upozornila viroložka Ruth Tachezy s odkazem na dřívější stanovisko odborné skupiny MeSES vedené Petrem Smejkalem. Na místě je proto zkusit se domluvit ve vybraném očkovacím centru na posunutí termínu.

Navzdory možným protilátkám by se lidé přehnané imunitní reakce nebo jiných zdravotních komplikací podle Hořejšího obávat neměli. „To nehrozí a nejsem si vědom, že by někdo na toto nebezpečí upozorňoval,“ poznamenal Hořejší.

V Česku přibylo 2405 nakažených

Zahraniční

„Rozhodně by to nemělo přinést žádné komplikace. Samozřejmě že někteří lidé budou argumentovat co kdyby. Pro takové obavy ale nejsou žádné důvody,“ dodal.

Vakcíny nechrání stoprocentně před nakažením, ale snižují riziko těžkého průběhu. Nikomu tak nelze zaručit, že se po první dávce nenakazí nebo ve výjimečných případech i po ukončení očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám