Hlavní obsah

Očima dobrovolníka: Poslední vlak do Čopu

Původní kyvadlová doprava z Bohumína do ukrajinského Čopu se v minulých dnech změnila v humanitární spoj, kterým České dráhy ve spolupráci s dalšími dopravci pomáhaly vozit na Ukrajinu materiální pomoc z České republiky a zpět pak odvážet uprchlíky. Posádku vlaku, jenž byl v pátek večer vypraven jako šestý v pořadí, tvořilo 17 dobrovolníků.

Foto: Šimon Novotný

Šestý humanitární vlak

Článek

„Zbytek krátké noci před příjezdem na Ukrajinu se spí jen na půl oka. Vlak sebou poklidně houpe, ale všech sedmnáct dobrovolníků se v myšlenkách připravuje na následných čtyřiadvacet hodin práce. Někteří z těchto sedmnácti srdcařů cestu absolvují poprvé, ale většina v Čopu s pomocí už byla. Ví, co se bude dít. Nejdříve se ve vlakovém skladišti na ukrajinské straně vyloží pomoc ze sbírek – jídlo, hygienické potřeby, polní nosítka, balená voda. Vykládka nebude jednoduchá, protože soupravu tvoří převážně vagóny s kupé. Na místě se ale počítá s pomocí ukrajinských dobrovolníků, takže za hodinu bude hotovo. Pak se vlaková souprava deseti vozů přemístí na nástupiště železniční stanice Čop, kde podle informací čeká až tisíc žen a dětí,“ popisuje jeden z dobrovolníků Marek Baroš.

Zpátky nikoho nebrat!

Bohužel, akce nezačíná podle představ. Na dohled od ukrajinských hranic přichází totiž z Česka pokyn vyložit pouze humanitární pomoc, ovšem uprchlíky vlak nabrat nesmí. Vedoucí výpravy netuší, od koho přesně pokyn přišel. Nikdo z ostatních jej nechápe. „To jako pojedeme zpátky prázdní?!“ nemůže posádka vlaku uvěřit svým uším. Následují telefonáty na všechny strany a první odezvy. Úředníci prý nestíhají tu vlnu uprchlíků, zní jedna z odpovědí.

V chatě ukrajinského pěvce na Plzeňsku našly azyl tři jeho neteře se šesti dětmi

Domácí

„Když pak najednou vlak zastavil uprostřed ukrajinských polí, přestal fungovat telefonní signál a nad soupravou začal kroužit vojenský vrtulník, byl pocit bezmoci dokonalý,“ vzpomíná Marek Bartoš. Nakonec se ale posádka vlaku dočkala povolení uprchlíky nabrat. Prý to ale bude poslední vlak.

Konečně v Čopu

Když vlak stojí na nádraží v ukrajinském Čopu, za prosklenými dveřmi vestibulu se tísní stovky převážně žen a dětí. Starších lidí je jen pár desítek.

Všichni s sebou mají jen to nejnutnější, proto jejich nástup nijak výrazněji nevázne. Každý má jen dva kufry nebo tašky. Někdo s sebou bere i psa či kočku.

Foto: Marek Baroš

Po napínavé noci dorazil český vlak do ukrajinského Čopu.

Foto: Marek Baroš

I šestý vlak vypravený do Čopu z Bohumína přivezl humanitární pomoc.

Dobrovolníci vše pečlivě evidují a zapisují. I tak přehlédnou maličkou klec s andulkou, která o sobě dá vědět až ve vlaku, kdy je souprava na cestě domů. „Její majitelka, sedmiletá dívenka trpí bolestmi břicha. Posádka ji společně s maminkou a klíckou přemístí do soukromého kupé. Dívce je ještě několik hodin špatně, zvrací a je vysílená.

V brněnské Nábytkové bance najdou uprchlíci peřiny i skříně

Domácí

Spousta žen se snaží dovolat svým blízkým, mnohé pak hledají, kde si mohou nabít telefon. Mezi tím vším se proplétají dobrovolníci a nabízejí jídlo a pití, předávají informace.

Únava, skromnost a vděk

Baroš se nebrání obdivu k prchajícím Ukrajincům: „Lidé jsou ve své bolesti neuvěřitelně skromní. Ujíždějícím vlakem bloudí muž s fotografií nějaké ženy s deštníkem v ruce. Osobně ji nezná, pouze ho někdo poprosil, aby ji našel. Chodí, nenalézá, pláče. Další, tentokrát dvanáctiletá dívka také s bolestí břicha. Situace vypadá vážně, na dálku probíhají lékařské konzultace. V Ostravě se chystá sanitka a operační sál. Naštěstí se stav dívky klidní. Všichni jsou ve stresu, ale neobyčejně rozvážní. Občas si někdo z dobrovolníků odběhne do soukromí upustit pár slz, bezmocně a tiše si zařvat. Pak se hned vrací do nočních uliček vlaku a rozdává úsměvy.“

Foto: Šimon Novotný

Humanitárním vlakem se společně se 684 lidmi vydalo na cestu také 15 psů, sedm koček, želva a andulka.

A pak se začnou rozlévat úsměvy také po tvářích cestujících dětí. „Jejich rozzářené oči hovoří za vše, když jeden ze zdravotníků prochází vlakem a dětem rozdává plyšové hračky, které nashromáždil doma v Čechách od známých. Jedna maminka lámanou češtinou říká: Děkujeme vám, děkujeme vaší republice, děkujeme všem lidem, vaší vládě, vám všem, moc moc děkujeme...“

Administrativní problémy zastavily dva vlaky s humanitární pomocí

Válka na Ukrajině

Konečně v Česku

Vlak dorazil do Ostravy po 23. hodině. Zde vystoupili první lidé a pak následovaly předem naplánované zastávky v Olomouci, Pardubicích a nakonec v Plzni.

„Do poslední stanice přijel v ranních nedělních hodinách. Přivezl 407 dospělých, 277 dětí, 15 psů, sedm koček, želvu a jednu andulku. Tento šestý vlak byl prý poslední. Další už pro uprchlíky jet nemá. Alespoň s takovou se dobrovolníci vrací do republiky. Na nástupišti ukrajinského městečka Čop přitom čekají další lidé a neustále přibývají,“ neskrývá Baroš svůj zármutek.

Foto: Šimon Novotný

Na cestu do neznáma se vlakem z Čopu vydaly především ženy a děti.

Zároveň se netají uznáním organizátorům pomoci, tedy Českým drahám a jejich dobrovolníkům, Českému centru v Kyjevě a jejich dobrovolným překladatelům, dobrovolníkům z řad zdravotníků oblastního ČČK v Ostravě, policie a všem ostatním, kteří se na záchraně podíleli.

Jeho informace částečně potvrzuje i tisková mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Další vlaky už vypraveny nebudou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám