Hlavní obsah

Obří pražský nevěstinec hrozil prostitucí v ulicích

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete vše, nemusíte nic, stojí nad vchodem do nevěstince ShowPark v hale č. 18 v Pražské tržnici. Nápis i celý podnik s 58 pokoji patrně brzy zmizí. Nevymohl si novou nájemní smlouvu s městem, ač mu v petici hrozil, že až 600 žen z podniku začne pracovat v ulicích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Prostory měla v nájmu od roku 1998 společnost Eroc. Smlouvu do roku 2025 uzavřela s tehdejším nájemcem Pražské tržnice, společností Delta Climatizer, později Delta Center.

Město nad nimi letos pravomocně zvítězilo v dlouhém soudním sporu. Proti městu podle primátorova náměstka Pavla Vyhnánka (Praha sobě) stála i firma Eroc.

Necítíme se být ostudou města, cítíme to opačně. Odvádíme zábavu do neobydleného území
Zbyněk Matela

Jednatel firmy Eroc a zástupce petentů Zbyněk Matela pražským zastupitelům tvrdili, že nevěstinec figuroval v městské koncepci (památkově chráněné) tržnice z 90. let. „Necítíme se být ostudou města, cítíme to opačně. Odvádíme zábavu do neobydleného území,“ uvedl Matela.

Větší zájem než o Konopiště?

Podle Mately je o podnik zájem. Jen za rok 2018 prý přišlo 158 tisíc návštěvníků. „Je to větší číslo, než má zámek Konopiště,“ řekl Matela. Jen na DPH firma odvedla státu 16 milionů korun.

O chod podniku se stará pětašedesát zaměstnanců. Pronajímají 58 pokojů v patře, najímají si je zpravidla ženy, za nimiž chodí jejich zákazníci. Jaká je cena takového pronájmu, nechtěl Matela na otázku Evy Horákové (piráti) říci, označil to za obchodní tajemství.

Foto: Petr Janiš, Právo

Erotický podnik se v hale č. 18 Pražské tržnice zabydlel v roce 1998.

Horáková čísla o návštěvnosti údajně největšího pražského erotického podniku označila za nadsazená. Přes 150 tisíc lidí ročně znamená podle ní více než 400 denně. Horáková se ptala, jak dlouho musejí ženy v podniku pracovat, aby zaplatily pronájem pokojíku, nedozvěděla se to však. Zástupce firmy odmítl tvrzení náměstka Vyhnánka o prostituci.

„Pane Vyhnánku, já nejsem pasák, v ShowParku nejsou žádné prostitutky. Firma nedělá nic nezákonného,“ řekl Matela.

Slibovali práci v cizině, bylo z toho otroctví a prostituce. Obžaloba navrhla muži 14 let

Krimi

Vyhnánek se proto podivil hrozbě v petici. „Když žádné prostitutky v ShowParku nejsou, nehrozí tedy, že se po Praze rozeběhne 600 prostitutek, ale umělkyň,“ reagoval.

Výpověď už před rokem

Firma podle něho dostala výzvu k vyklizení městského majetku už před rokem a měla na to dost času. Odpověděla ale, že by prostory opustila, jen pokud jí město zaplatí miliardu korun. „Je to pro mě dechberoucí částka,“ poznamenal Vyhnánek s tím, že věc řeší žaloba o vyklizení. Kdyby podle něho Praha chtěla halu znovu podniku pronajmout, musela by překročit zákon, protože nelze vypsat pronájem prostor k provozování prostituce.

Praha chce zrušit nevěstinec. Dívky nebudou pod kontrolou, varuje odborník

Domácí

„Nejde o politiku, o morální souboj, ale o to, že město nemůže podepsat smlouvu se společností, která provozuje veřejný dům, byť tvrdí, že v prostorech nejsou prostitutky,“ dodal Vyhnánek. Zastupitelé mu dali za pravdu a petici ShowParku jen vzali na vědomí.

Unikátní secesní areál tržnice, bývalých jatek, začne město opravovat. V rozpočtu na příští rok k tomu vyčlenilo 143 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám