Hlavní obsah

Obří náklad pro Temelín už jede po českých silnicích

Kamion se stotřicetitunovým separátorem pro jadernou elektrárnu Temelín překročil dnes večer v Sudoměřicích na Hodonínsku hranice ČR se Slovenskem. Přeprava jde podle harmonogramu, řekl ČTK vedoucí projektu těžkých přeprav firmy Rádl Jiří Dědič. Zařízení do nejaderné části elektrárny by mělo do Temelína dorazit v sobotu ráno.

Foto: Václav Šálek, ČTK

54metrový kamion s nákladem pro Temelín projíždí obcí Vnorovy.

Článek

Zařízení do nejaderné části elektrárny by mělo do Temelína dorazit v sobotu ráno.

Náklad veze z Bratislavy 54 metrů dlouhý kamion. V ČR trasa vede přes Veselí nad Moravou, Otrokovice, Přerov, Mohelnici, Svitavy, Havlíčkův Brod, Jindřichův Hradec, Třeboň, České Budějovice až do Temelína.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Stotřicetitunový náklad na 54 metrů dlouhém kamionu, který veze z Bratislavy do Jaderné elektrárny Temelín nový separátor.

Druhý separátor se bude převážet od 12. do 18. května. Energetici vymění dva separátory letos na druhém bloku. Separátory zvýší výkon elektrárny o jednotky megawattů elektrických (MWe), řekl ČTK mluvčí Temelína Marek Sviták.

Elektrárna je v druhé polovině plánované odstávky prvního bloku, jež začala 13. března a měla by trvat dva měsíce. Temelín letos na dva měsíce odstaví i druhý blok, podle plánu od 12. června. V roce 2021 vymění elektrárna separátory na prvním bloku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obří separátor pro Temelín dorazil na české území z Bratislavy.

Podle energetiků je náklad největší přepravou firmy ČEZ do jaderných elektráren od stavby Temelína. Náklad vyrazil z Bratislavy v pondělí o půlnoci. Firma Rádl, která přepravu zajišťuje, musela získat dvě desítky souhlasných stanovisek a povolení od úřadů. Kamion jede pouze v noci. Dva dny strávil na Slovensku a tři stráví v ČR.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 5,1 TWh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám