Hlavní obsah

Obrana se spletla, radary od Omnipolu budou stát dvakrát víc. Celkem 1,5 miliardy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemilé překvapení zažil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na konci loňského roku na jednání kolegia ministerstva. Na stůl dostal materiály k nákupu dvou nových pasivních radarů Věra NG od pardubické firmy ERA, která spadá pod zbrojařský koncern Omnipol.

Foto: Era

Radiolokátor Věra.

Článek

Podle informací Práva byl ministr zaskočen, že radary budou stát 1,5 miliardy korun s DPH. Přitom pár měsíců před tím – na jaře loňského roku – na vládě získal povolení radary pořídit za 780 milionů korun.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška je současná cena odpovídající a ověřená znalcem. Důvodem obrovského rozdílu mezi odhadovanou a výslednou cenou je prý v tom, že na sekci vyzbrojování počítali se starými cenami. „Před současným nákupem bohužel nedošlo k provedení aktuálního cenového průzkumu, proto je rozdíl v odhadované a skutečné ceně. Vzali jsme si z toho ponaučení do budoucna,“ řekl Právu Pejšek.

Česká armáda nakoupí v Izraeli radary za 3,5 miliardy

Domácí

Původní odhadovaná cena vycházela z ocenění starého systému radarů, ke kterému došlo v roce 2015. „Dva nové komplety Věra NG jsou ale výrazně modernějším systémem, který je ve srovnání s dosud využívanými PSS Věra S/M (ty byly dodány v roce 2000) technologicky a kvalitativně na mnohem vyšší úrovni,“ doplnil Pejšek.

Dodávky v příštích dvou letech

Náměstek pro vyzbrojování Filip Říha nakonec celé kolegium přesvědčil, když přinesl nový znalecký posudek. „Cena byla ověřena a verifikována nezávislým soudním znalcem,“ uvedl mluvčí. Celé vedení proto jednohlasně nákup odsouhlasilo. K podpisu smlouvy by mělo dojít v úterý v odpoledních hodinách.

Armáda zrušila tendr na nákup aut, která mají nahradit zastaralé uazy

Domácí

Podle Pejška v každém radarovém setu je kromě samotných radiolokátorů pět nákladních vozidel Tatra T-815, terénní automobily, pět stanů, výpočetní technika. Dodávky kompletů proběhnou v letech 2021 a 2023.

Pasivní radiolokátory přijímají elektromagnetickou energii z okolí, samy ale žádné signály nevysílají. Žádný radar je proto nemůže odhalit. Dokážou sledovat mnoho cílů současně. Firma ERA je tradičním dodavatelem pasivních radiolokátorů, v Pardubicích byly v minulosti vyrobeny světoznámé radiolokátory Věra či Tamara. „Je jediným výrobcem (mimo Rusko a Čínu) s vlastnictvím patentů pro vývoj a výrobu systémů na bázi v Armádě ČR již zavedeného systému Vera NG,“ vysvětlil loni na jaře Jakub Fajnor z ministerstva obrany, proč radary nakupují bez výběrového řízení přímo od Omnipolu.

Do druhého kola tendru na BVP za 53 miliard se dostali překvapivě všichni uchazeči

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám