Hlavní obsah

O stavbě na Formanově náměstí rozhodnuto není

Právo, trj
Praha

Ačkoli pražští zastupitelé mohli minulý týden ve čtvrtek na návrh Jana Čižinského (Praha sobě) definitivně zamítnout možnost postavit na náměstí Miloše Formana před hotelem InterContinental obchodní a kancelářskou budovu o výšce čtyř poschodí, nestalo se tak. Tvrdí ale, že z výsledku hlasování nelze vyvozovat ani definitivní souhlas se zástavbou.

Foto: Vizualizaci poskytl Klub Za starou Prahu

Zvažovaná novostavba na rohu Pařížské a Bílkovy ulice, jak ji na podzim představilo studio TaK architects spolu s dalšími úpravami prostoru.

Článek

Nehlasovalo se totiž o meritu věci, ale o petici, která zamítnutí zástavby požaduje a kterou na jednání předložil bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha sobě). Pro přijetí petice a zamítnutí zástavby bylo potřeba 33 hlasů z celkem 65 zastupitelů, ale ve čtvrtek jich bylo jen 23.

Hlasovali jsme jen pro standardní vyřízení petice, a ne rovnou pro nesouhlas s jakoukoli výstavbou v tomto prostoru
Adam Zábranský (piráti)

Jednoznačně proti stavbě na náměstí hlasoval klub Prahy sobě, dále čtyři zastupitelé z ODS, pět pirátů a dva členové Spojených sil pro Prahu (TOP 09, KDU-ČSL). Návrhy nepodpořil klub ANO.

Podle poslance Patrika Nachera (za ANO) nelze hlasování vykládat jako souhlas se stavbou. Zastupitelům ANO vadilo, že se jednalo o petici, která neprošla kontrolním výborem a neměla potřebných tisíc hlasů, sdělil Právu Nacher.

Výstavbu na Formanově náměstí pražští zastupitelé nezamítli

Domácí

Pro zamítnutí stavby Brand Store nehlasoval rovněž radní Adam Zábranský (piráti). „Na zastupitelstvu jsme k projektu neměli dostatek informací, proto jsme hlasovali jen pro standardní vyřízení petice, a ne rovnou pro nesouhlas s jakoukoli výstavbou v tomto prostoru,“ reagoval na dotaz Práva Zábranský. K věci by se podle něho měla znovu vrátit městská rada.

Marvanová: Slíbili jsme to voličům

Z koaličního klubu Spojených sil zvedli ruku pro Čižinského návrh ponechat Formanovo náměstí jako volnou plochu jen radní Hana Kordová Marvanová (STAN) a šéf klubu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Marvanová Právu řekla, že s Pospíšilem před volbami voličům slibovala zachovat náměstí nezastavěné. Připomněla však, že jednání o petici na zastupitelstvu bylo uspěchané, ani klub Spojených sil ji nestačil prodiskutovat a dospět k jednotnému stanovisku.

Klub Za starou Prahu je proti stavbě v centru metropole: Pavilon náměstí škodí

Domácí

„Myslím si, že náměstí má zůstat náměstím, a všichni jsme to tak lidem slibovali. Takové změny v existující zástavbě se nemají dělat bez účasti místních lidí a bez dohody s nimi,“ řekla Právu Marvanová. „I světové metropole si hlídají, aby volné plochy v centru zůstaly nezastavěné a proměňovaly se třeba parkovými úpravami v odpočinkové zóny,“ dodala.

Petice, kterou organizoval Pavel Čižinský, byla podle něho podána k rozhodnutí zastupitelům mimořádně rychle i při vědomí, že nesplňuje stanovené podmínky, proto, že se ukázalo, že klíčové odbory magistrátu už vyšly vstříc investorovi.

Odbor památkové péče i odbor územního rozvoje totiž vydaly závazná stanoviska, v nichž dávají zelenou projektu Staroměstská brána i s problematickou novostavbou Brand Store.

Místní jsou proti, podepisují petici

Souhlasy vydaly magistrátní odbory přesto, že ministerstvo kultury stále řeší prohlášení celého prostoru – hotelu InterContinental a jeho okolí včetně Formanova náměstí – za kulturní památku.

Noví čeští majitelé opět uvažují o stavbě v okolí hotelu InterContinental

Domácí

Ministerstvo nechtělo postup magistrátu komentovat. „Vzhledem k tomu, že správní řízení stále probíhá, nebude zatím ministerstvo kultury sdělovat žádné další informace a stanoviska v této věci,“ reagovala na dotaz Práva Ivana Awwadová z tiskového oddělení.

Mezi místními občany nyní kolují podpisové archy obdobné petice, a to pod záštitou spolku Občané Prahy 1. Petice apeluje na hlavní město a radnici Prahy 1, aby jakoukoli novou zástavbu na Formanově náměstí zamítly. Jakmile získají její organizátoři potřebných tisíc podpisů, chtějí ji předložit k jednání pražského zastupitelstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám