Hlavní obsah

Noví čeští majitelé opět uvažují o stavbě v okolí hotelu InterContinental

Právo, ren, trj, ČTK

Noví čeští majitelé pražského brutalistního hotelu InterContinental na Starém Městě z firmy R2G Heritage registrované v Lucembursku zvažují zásah do jeho bezprostředního okolí. Vybrali architektonický návrh nazvaný Staroměstská brána, který počítá i se stavbou na náměstí Miloše Formana, dříve piazzetty hotelu.

Foto: TaK Architects

Vizualizace možné zástavby před hotelem InterContinental

Článek

Prosklená stavba navržená pražským ateliérem TaK Architects má v jihovýchodní části náměstí zabrat plochu 380 m². Architekti počítají se čtyřmi nadzemními podlažími, z nichž první vypadá dvojnásobně vysoké. Architekti však neuvedli, jaká je výška jednotlivých pater a celková výška budovy při rohu Bílkovy a Pařížské ulice.

Součástí projektu jsou úpravy prostoru před hotelem směrem k Vltavě, od níž by vedl podchod nábřežní zdí, i změna vjezdu do podzemních garáží. Vedl by z Dvořákova nábřeží, nikoli z Formanova náměstí. Na náměstí by přibyly stromy a také by se na něm měl objevit památník československého filmu.

Pražský hotel Intercontinental kupuje miliardář Šlemr

Ekonomika

Ředitel nových investic investiční kanceláře R2G Jakub Dyba ČTK řekl, že první odhady nákladů na úpravy okolí hotelu jsou 30 milionů eur (765 milionů korun).

Jedním z hlavních důvodů, proč majitelé hotelu vybrali návrh českých architektů, je podle Dyby výrazné rozšíření veřejně přístupných prostranství. „Vnímáme, že je to citlivé téma, a tento prvek se nám zdál velmi důležitý,“ řekl Dyba.

Nebudu říkat žádné stanovisko. Je to citlivá věc
starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha sobě)

Návrh mohl ve čtvrtek poprvé na schůzce s architekty a investory vidět starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha sobě), který dříve patřil k ostrým kritikům zástavby celého prostoru.

„Nebudu říkat žádné stanovisko. Je to citlivá věc,“ uvedl na dotaz po schůzce Čižinský. „Je tady jiný návrh. Rozšířilo by se to, kam mohou chodit lidé, a vznikla by nějaká budova, ale na menší ploše než předchozí návrh. Určitě se to náměstí rozšíří, to je nová věc. Nemohu k tomu ještě nic říkat, viděl jsem to opravdu jen úplně zběžně,“ doplnil.

Foto: TaK Architects, ČTK

Součástí plánu úprav v okolí pražského hotelu Intercontinental je i stavba v jihovýchodní části přilehlého náměstí Miloše Formana.

Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (Spojené síly, za TOP 09) investoři budou muset nejdříve najít s městem shodu. „Až poté se dle rozsahu záměru stanoví potřebné procesy,“ řekl Hlaváček.

Platný územní plán v místě stavět neumožňuje a plán by Praha musela změnit. Jedná ale i o návrhu tzv. Metropolitního plánu, nového územního plánu Prahy, který má platit od roku 2023.

Piazzetta před InterContinentalem je náměstím Miloše Formana. Už ji nezastaví, tvrdí Krnáčová

Domácí

Návrh dosud umožňoval až osmipodlažní zástavbu náměstí. Zpochybnila to například petice místních, o námitkách proti Metropolitnímu plánu ale ještě nebylo rozhodnuto.

Institut plánování a rozvoje v minulosti tvrdil, že náměstí Miloše Formana je prolukou. Podle vyjádření historika architektury Rostislava Šváchy šlo o omyl, byť v místě před stavbou hotelu InterContinental domy stály. Švácha někdejší piazzettu hotelu označil za „regulérní náměstí s pěknými domy kolem dokola a s překvapivě dobře upravenou plochou“.

Historik architektury: Važme si veřejného prostranství

Historik architektury Zdeněk Lukeš už dříve řekl, že bychom si v hustě zastavěném a turisty přeplněném centru Prahy měli vážit každého veřejného prostranství. Architekt Jiří Georg Gebert, který se na projektu hotelu InterContinental z roku 1967 podílel, uvedl, že volná plocha u hotelu s asi 4600 metry čtverečními vznikla záměrně, aby domy různých slohů získaly mezi sebou prostorový odstup.

Reklama

Výběr článků

Načítám