Hlavní obsah

O solidární příspěvek požádalo přes 16 tisíc lidí

O solidární příspěvek určený domácnostem, jež bezplatně ubytovávají ukrajinské uprchlíky, požádalo v průběhu prvních pěti dnů 16 406 lidí. Na vyřízení si ale počkají. Původně se mělo začít vyplácet tento týden, ale v úterý se termín o týden posunul.

Foto: Jan Handrejch

Centrum pro uprchlíky v Praze v polovině března

Článek

„Nyní žádosti postupně zpracováváme,“ řekla v úterý Právu mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Systém, přes nějž se vyplácí jak solidární příspěvek, tak humanitární dávka, která je určena na pokrytí základních životních potřeb uprchlíků, je podle mluvčí vystaven extrémní zátěži. „Nárůst zpracovávaných žádostí je oproti normálu dvanáctinásobný,“ poznamenala Beránková.

Lidé mohou žádat o příspěvek za ubytování uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

O solidární příspěvek mohou žádat domácnosti, v nichž zdarma žijí uprchlíci alespoň šestnáct kalendářních dnů po sobě. Jeho výše činí 3000 korun na jednoho běžence, maximálně však 12 000 korun měsíčně.

Žádosti je možné v pilotním režimu podávat přes web davkyuk.mpsv.cz, a to od minulého pondělí. Peníze je ale možné si nárokovat i zpětně za měsíc březen.

Banky otevřely Ukrajincům 70 tisíc účtů

Finance

„Máme určité problémy s průchodností našeho IT systému, za to se omlouváme,“ avizoval už minulou středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), pod nějž Úřad práce spadá.

„V pilotním provozu docházelo k určitým technickým problémům, kdy se například nedařilo zadávat adresy domácností, které přibyly do katastru nemovitostí v posledních několika měsících. Problém byl ale v řádu hodin vyřešen,“ upřesnila nyní Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám