Hlavní obsah

Banky otevřely Ukrajincům 70 tisíc účtů

Banky otevřely pro uprchlíky z Ukrajiny už 70 tisíc účtů se zvýhodněnými podmínkami. Další rychle přibývají, sdělila ve středu Česká bankovní asociace (ČBA). Přímo v asistenčních centrech podle ní vzniká více než tisícovka nových smluv denně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Evidujeme již 40 tisíc založených účtů pro Ukrajince,“ řekl Právu mluvčí ČSOB Patrik Madle. Banka ukrajinským občanům nabízí otevření běžného účtu s několika výhodami včetně finanční pomoci ve výši 2500 korun na nově založený účet, a to pouze na základě předložení cestovního pasu. Ten stačí předložit i v dalších bankách.

K účtu od ČSOB Ukrajinci dostanou i platební kartu zdarma, mohou si zřídit jeden devizový účet v eurech nebo dolarech bez měsíčního paušálního poplatku a vkládat na něj zdarma hotovost.

Bonus až 3000 korun

„Pro okamžité placení mohou klienti využít virtuální platební kartu a k dispozici je jim také speciální linka v ukrajinském jazyce 800 200 290. Nabídka stále platí, účet aktuálně neplánujeme nijak upravovat,“ dodal Madle.

Jaká jsou pravidla pro ubytování uprchlíků

Finance

Každý uprchlík, který si založí účet u České spořitelny (ČS), má zároveň nárok na finanční bonus tři tisíce korun.

„Účet si zřídilo už více než 11 tisíc uprchlíků. Zájem akceleroval minulý týden v souvislosti s rozšířením našich mobilních poboček do devíti uprchlických center,“ sdělil Právu mluvčí ČS Filip Hrubý s tím, že dvě třetiny účtů banka otevírá v Praze a Brně.

Bankovní poradci, kteří obsluhují Ukrajince, podle něj ovládají buď ukrajinštinu, nebo ruštinu, či angličtinu. To, zda si Ukrajinci zároveň otevírají i další účty u konkurence, banky nezjišťují. „Ukrajinští uprchlíci mají nárok na založení účtů v tolika bankách, v kolika jim to bude vyhovovat, stejně jako čeští klienti,“ dodal Hrubý.

Jazykové školy nabídly uprchlíkům češtinu i zdarma. Uvítaly by dotace

Věda a školy

Zhruba 500 účtů od počátku války založila občanům Ukrajiny i Komerční banka (KB).

„Vedení účtu je zdarma, na účet poskytneme příspěvek dva tisíce korun. Neúčtujeme poplatek za platby na Ukrajinu ani za výběry ukrajinskými kartami,“ sdělil Právu mluvčí KB Michal Teubner. „Každý měsíc poskytneme navíc dva výběry hotovosti ze všech ostatních bankomatů v ČR nebo v Evropě zdarma,“ doplnil.

Úleva pro úřady

Díky účtu v tuzemské bance mohou Ukrajinci dostat bezhotovostně dávky mimořádné okamžité pomoci. Pro identifikaci osob lze podle bank využít zjednodušenou metodiku.

Přímo v krajských asistenčních centrech nyní působí sedm bank. „Podmínky jsou přitom srovnatelné, banky nabízejí účty zdarma. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od toho slibuje zkrácení čekací doby na úřadech práce, kde se tvoří mnohahodinové fronty,“ uvedla ČBA.

Směnárny umožňují výměnu hřiven, banky zatím ne

Domácí

Ukrajinci si ještě nedávno nemohli v Česku vyměnit hřivny, které si s sebou při útěku před válkou přivezli. Banky směnu ukrajinské měny na koruny nadále neumožňují, některé směnárny však k tomu již přistoupily.

Reklama

Výběr článků

Načítám