Hlavní obsah

Novým ministrem průmyslu bude Havlíček. Zeman ho jmenuje příští týden

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje Jiřího Havlíčka novým ministrem průmyslu a obchodu příští týden. Havlíček, který na resortu působí poslední čtyři roky ve funkci náměstka, to novinářům řekl po pondělním jednání na Hradě. Ve vládě nahradí Jana Mládka (ČSSD), který skončil na konci února kvůli problémům s mobilními operátory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Havlíček

Článek

„Jednání probíhalo ve velmi přátelském duchu. Pana prezidenta jsem seznámil s prioritami, které bych chtěl jako ministr průmyslu a obchodu prosazovat. Zároveň mi pan prezident sdělil, že jmenování proběhne příští týden,” řekl po asi hodinové schůzce se Zemanem Havlíček.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně na Twitteru uvedl, že prezident Havlíčka do funkce jmenuje v úterý 4. dubna.

Zeman s Havlíčkem řešil například situaci v OKD. Budoucí šéf průmyslu odmítl návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby závaznou nabídku ke koupi černouhelné společnosti za 80 miliónů korun podal státní podnik Prisko. [celá zpráva]

„Toto téma bylo diskutováno. Pana prezidenta jsem seznámil s postojem, že ministerstvo průmyslu odmítá, aby závaznou nabídku na odkup OKD podala společnost Prisko. Myslíme si, že daleko vhodnějším subjektem je státní podnik Diamo. Má dlouholeté zkušenosti a je jednoznačnou zárukou, že útlum těžby bude pokračovat správně,“ uvedl v pondělí Havlíček.

Levnější mobilní data

Prioritou pro nového ministra bude také zákon o elektronických komunikacích, který má snížit ceny mobilních dat v ČR. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se měl Havlíček zaměřit také na zrychlení čerpání peněz z Evropské unie a připravit dostavbu nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany.

Jméno Havlíčka minulý týden prezidentovi navrhl předseda vlády. Zeman na to reagoval se slovy, že ho téměř na sto procent jmenuje do funkce, nejdříve se s ním však chtěl setkat.

Do funkce ministra průmyslu a obchodu navrhl premiér Sobotka náměstka HavlíčkaVideo: Novinky

Havlíček nechtěl minulý týden nic podrobněji komentovat. „V tuto chvíli jsem stále náměstkem ministra. Detailnější prohlášení bych vydal poté, co mě pan prezident jmenuje ministrem,“ reagoval v pátek Havlíček na dotazy médií.

Havlíček prý původně funkci ve vládě moc nechtěl. Je totiž čerstvým otcem a nechtělo se mu opouštět místo náměstka sedm měsíců před volbami.

Výběr článků

Načítám