Hlavní obsah

Babiš předloží vládě návrh, aby OKD převzalo Prisko

Návrh na převzetí černouhelné společnosti OKD, která je v úpadku, státním podnikem Prisko předloží ministr financí Andrej Babiš (ANO) k projednání vládě možná už v příštím týdnu. Novinářům Babiš při pondělní návštěvě Jihlavy řekl, že nechce, aby do OKD vstoupil státní podnik Diamo, protože s ním jsou špatné zkušenosti například kvůli jeho výběrovým řízením na sanaci ostravských lagun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

Státní podnik Diamo měl zájem OKD koupit za korunu, vláda ale v únoru tento záměr neschválila. Akcionářská práva v Diamu vykonává ministerstvo průmyslu, které vede ministr z ČSSD.

O návrhu na převzetí OKD firmou Prisko informoval Babiš předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) i vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), jak řekl v pondělí. „Já to předložím na vládu co nejdřív,” dodal ministr financí. Uvedl, že tuto středu to vzhledem k lhůtám pro předkládání materiálů do vlády nejspíše ještě nebude.

Chystanou nabídku Babiš zdůvodnil tím, že podle vyjádření firmy OKD nebyly nabídky od soukromých investorů výhodné, proto byla oslovena firma Prisko, v níž akcionářská práva vykonává ministerstvo financí. „Abychom to udrželi při životě, aby ta firma fungovala. V tuto chvíli je to nejlepší řešení," řekl ministr.

Podle údajů z návrhu ministerstva financí, zveřejněných minulý čtvrtek, by státní podnik Prisko mohl za akcie OKD zaplatit zhruba 80 miliónů korun. Podle konzultací Priska s těžební firmou jde o minimální částku pro to, aby reorganizační plán společnosti splňoval požadavky podle insolvenčního zákona a měl šanci na přijetí věřiteli OKD. Peníze mají mimo jiné umožnit uspokojení zajištěných věřitelů. Pokud se OKD nepodaří investora sehnat, hrozí firmě konkurz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám