Hlavní obsah

Nová finta. Lidé se v Praze po zákazech procházejí se svařákem v lahvích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi přišli po zákazu prodeje nápojů s sebou s dalším nápadem. Například v Praze se procházejí se svařákem v lahvích. Provozovatelé kaváren či restaurací považují zákaz prodeje veškerých nápojů s sebou za absurdní. Podle některých možnost prodávat kávu jen do auta, pouze zvýhodňuje nadnárodní řetězce, řekli zástupci gastronomického odvětví.

Foto: Novinky

Provozovatelé kaváren či restaurací považují zákaz prodeje veškerých nápojů s sebou za absurdní. Ilustrační foto

Článek

Vláda ve čtvrtek vydala nové usnesení o prodeji nápojů. Zakázala prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci mimo její vnitřní prostory. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že cílem nařízení je, aby lidé nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem.

Opatření se podle něj nevztahuje na prodej přes okénko do auta. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) večer Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že koupit si nápoj s sebou a odnést si ho domů nebo do kanceláře je možné, po zakoupení se ale nesmí okamžitě konzumovat.

Kavárny v centru Prahy nápoje do kelímků připravují, zákazníky neupozorňují, že si je smějí vypít jen v autě, kanceláři nebo doma. Fronta se odpoledne tvořila na Staroměstském náměstí u prodeje svařeného vína v malých lahvích. Lidé se s nimi nadšeně fotografovali a poklidně oblíbený vánoční nápoj popíjeli při procházení Prahou.

Vadí už i procházka s kávou. Vláda zakázala prodej v kelímku z okének

Domácí

Majitelé pražského SmetanaQ Café & Bistro Petra a Jozef Onderkovi považují zákaz prodeje nápojů s sebou za absurdní. „Pro zachování zdraví je nutný pohyb na čerstvém vzduchu, aspoň trocha slunce, a v tomto zimním období se potřebujeme venku zahřát - třeba hrnkem dobré kávy, která nás zároveň pozitivně naladí. Káva pouze do auta podle našeho názoru opět jen zvýhodňuje určité nadnárodní řetězce. A nápad donést si studenou kávu po delší době domů snad nemá smysl ani komentovat,” uvedli.

Zároveň upozornili, že pokud by vláda rozhodla o opětovném zavření restaurací a byl by možný jen prodej přes okénka, právě pro SmetanaQ by zůstala káva hlavní položkou, jídlo je v prodejích až na druhém místě, dodali.

Podle Petra Ogurčáka z pražského bistra Etapa lidé, kteří si berou kávu s sebou, si ji téměř vždy odnášejí do auta, kanceláře nebo domů. Pokud si chtějí vypít kávu hned, posadí se v podniku, řekl. Řetězec Tchibo podle své mluvčí Evy Kotýnkové dění sleduje a čeká na vyjasnění situace.

Síť Bageterie Boulevard podle svého provozního ředitele Jiřího Štěpánka v případě zákazu prodeje nápojů s sebou velké změny nezavedla. Ledový čaj či fresh standardně nabízí i v uzavíratelných lahvích. Horké nápoje v kelímcích nyní automaticky zakrývá víčkem a opatřuje termoregulačním držákem, aby byly připravené na odnos s sebou. Nařízení vnímá přinejmenším jako nedomyšlené a v některých případech kontraproduktivní.

Hotely výjimku nedostanou. Ve čtvrtém stupni musí zavřít

Ekonomika

„Nedávno jsme například zavedli sezonní novinku v podobě horkého vitamínového nápoje k podpoře imunity. S tímto nařízením ovšem pozbývá smyslu. Toto omezení prohloubí už tak významné ztráty kaváren a restaurací, protože nikdo si nechce kupovat domů horký nápoj, který mu po cestě zchladne,” sdělil.

Vláda vůči gastronomickému odvětví jedná podle Igora Třeslína, ředitele společnosti Storyous, která dodává do gastropodniků technologie a pokladní systémy, neférově. Restaurace a další podniky se podle něj ze všech sil snaží inovovat, upravovat nabídku a oslovovat zákazníky. „Vláda je místo podpory sráží k zemi,” řekl. Pro kavárny byl v posledních měsících prodej kávy s sebou z okénka jedinou možností obživy a nyní ztratí i tento příjem, uvedl.

Anketa

Vadí vám prodej nápojů s sebou?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12574 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám