Hlavní obsah

Nouzový stav skončí do 27. února, rozhodli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nouzový stav skončí nejpozději v sobotu 27. února, rozhodli ve čtvrtek večer poslanci. Může se tak stát i dříve, odvíjet se to bude od toho, kdy začne začne účinkovat, taktéž ve čtvrtek schválený, nový pandemický zákon. Vláda vyhlásila nouzový stav do 28. února.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Zákonodárci podpořili návrh šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury. Pro návrh zvedlo ruku 126 ze 150 poslanců, podporu získal i mezi zákonodárci vládního hnutí ANO.

Naopak podpory se nedočkal návrh předsedy SPD Tomia Okamury, který chtěl okamžité zrušení nouzového stavu.

Sněmovna schválila pandemický zákon

Domácí

„Prosadili jsme konec nouzového stavu nejpozději k 27. únoru, kdy by mohl začít platit mnohem rozumnější pandemický zákon. Poslední dny byly hodně hektické, ale náš cíl byl jasný: zajistit, aby opatření byla přijímána rozumněji, aby podnikatelé měli právo na odškodnění, a abychom skončili s životem v neustálém nouzovém stavu, který přitom má být vyhlašován jen výjimečně. Povedlo se. Nyní máme šanci lépe zvládnout pandemii a rychleji se vrátit k normálnímu životu,“ okomentoval výsledek hlasování předseda ODS Petr Fiala.

Stávající nouzový stav vyhlásila vláda na žádost hejtmanů minulý týden v neděli. Učinila tak pár dní poté, co odmítli prodloužit stávající stav poslanci.

Hamáček: S plnými JIP nemůžeme nic rozvolnit

Domácí

Nouzový stav, který v Česku platí nepřerušeně od září, má nahradit ve čtvrtek schválený nový zákon o mimořádných opatřených při epidemii covid-19, tzv. pandemický zákon. Po něm měsíce volali jak zástupci opozice, tak hejtmani. Ve čtvrtek ráno se opozice s vládou premiéra Andreje Babiše (ANO) dohodla, a to i na otázkách odškodňování a kompenzací pro fyzické a právnické osoby. To byl jediný sporný pod, který ještě ve středu večer, tedy den před projednáváním, nebyl vyřešen.

Pro přijetí nového zákona zvedli ruku poslanci napříč politickým spektrem s výjimkou hnutí SPD, nezařazených poslanců a některých poslanců KSČM. Zákon nyní projedná Senát.

Havlíček: Život se musí začít pomalu rozbíhat

Domácí

Reklama

Související články

Sněmovna schválila pandemický zákon

Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny přijali nový zákon o mimořádných opatření při epidemii, neboli tzv. pandemický zákon. Ten umožní ministerstvu...

Výběr článků

Načítám