Hlavní obsah

Nouzový stav? Babiš se s hejtmany nedohodl, další kolo v neděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jednání o možném prodloužení nouzového stavu na základě žádosti krajů bude pokračovat v neděli, hejtmani se vládou v sobotu večer nedohodli. Po jednání to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Nouzový stav vyprší s nedělí 14. února.

Tisková konference po jednání vlády s hejtmanyVideo: ČTK

 
Článek

„Jednání s hejtmany považuji za konstruktivní, vyměnili jsme si názory na situaci. Budeme pokračovat v neděli. Vláda musí nejpozději zítra rozhodnout, aby občané věděli, co nás od pondělí čeká,” sdělil po jednání premiér.

Poté, co vláda pro prodloužení nouzového stavu nezískala souhlas Sněmovny, je podle Babiše jediným řešením, že by ho vyhlásila na žádost hejtmanů.

Babiš: Doufám, že hejtmani opozici vysvětlí, proč musí být nouzový stav

Domácí

„Bylo by skvělé, kdyby to hejtmani předložili jednotně. Doufejme, že to nastane zítra. Děláme maximum, aby došlo ke shodě,” řekl Babiš, který už dříve naznačil, že by mohl být nouzový stav vyhlášen jen pro některé kraje.

Pandemický zákon 

Premiér chce také jednat s opozicí, která vládu ve čtvrtek ve Sněmovně nepodpořila. I kdyby totiž hejtmani o nouzový stav požádali, o jeho prodloužení pak bude muset znova kabinet žádat poslance.

Sněmovna neprodloužila nouzový stav

Domácí

Babiš uvedl, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předloží v pondělí na vládu pandemický zákon, který má usnadnit opatření proti koronavirus bez nouzového stavu. Ten totiž dlouhodobě požadují opoziční strany. „Hned v úterý bychom ho chtěli s opozicí projednat. Musíme v této debatě pokračovat,“ dodal premiér.

Upozornil také na to, že situace se nemění. „Není dobrá. Chci tak apelovat na občany, že by se nemělo nic změnit. Máme zdravotnictví, které bojuje o zdraví našich občanů, a nemocnice mají stále vysoký počet hospitalizovaných,” poznamenal.

Vláda je ve stavu klinické smrti, říká politolog Kopeček

Domácí

Bez nouzového stavu by se zrušila opatření vyhlášená podle krizového zákona, část z nich by zřejmě přešla pod gesci ministerstva zdravotnictví, část pod hejtmany.

V takovém případě by pak podle Babiše otevřely obchody a služby, uzavřené by zůstaly školy nebo restaurace.

Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s nulovým návrhem, říká hejtman Grolich

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám