Hlavní obsah

Bouřka u Dvora Králové vyhnala skauty z táborů, evakuováno přes 60 lidí, tři děti jsou zraněné

• Aktualizováno

Česko v noci na čtvrtek znovu zasáhly silné bouřky. Hasiči vyjížděli ke stovkám případů, nejčastěji popadaným stromům a zatopeným sklepům. Ve Valašském Meziříčí vichr strhl v podvečer střechu ubytovny. Lokálně taky během noci stoupaly hladiny řek. Na Královédvorsku museli evakuovat dva dětské tábory, ve Středních Čechách dokonce čtyři.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hasiči 9. července 2021 kvůli rozvodněné řece Novohradce evakuovali dětský tábor v Dolanech na Chrudimsku.

Článek

Dva dětské tábory v okolí obce Nemojov na Královédvorsku musely být v noci na čtvrtek evakuovány poté, co se východními Čechami prohnala prudká bouře. Táborníci měli poškozené stany a zcela promokli. Hasiči převezli do bezpečí celkem 51 dětí a 13 dospělých. Tři lehce zraněné děti si převzala do péče zdravotnická záchranná služba.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Noční liják vyplavil dětem v táboře v Dolanech na Chrudimsku stany a promáčel veškeré zařízení.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Děti z tábora na Chrudimsku museli hasiči během noci evakuovat, tábor jim vyplavil noční liják.

„Děti z jednoho tábora se dostaly spolu s vedoucími do bezpečí blízké hospody, v případě druhého tábora byla situace složitější. Přístupové cesty byly zapadané množstvím polámaných stromů, kterými si museli hasiči postupně cestu doslova prořezat. Pomocí hasičských autobusů pak byli skauti z obou táborů převezeni do skautského centra v Hostinném,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Do skautské ubytovny dovezli ještě večer z trutnovské stanice hasiči dvacítku náhradních spacáků, protože většina vybavení dětem promokla.

Kvůli popadaným stromům a spadaným drátům elektrického vedením byla ve večerních hodinách uzavřena i silnice mezi Nemojovem a Verdekem.

Foto: kraje Karlovarského HZS, ČTK

Během noci na čtvrtek hasiči vyjížděli ke stovkám případů po celé republice. Foto z Karlovarska

„Jen mezi středeční devátou hodinou večerní a čtvrteční druhou hodinou ranní přijalo naše operační středisko hlášení asi o 120 událostech, které způsobila večerní bouřka. Nejpostiženějšími oblastmi byly Jičínsko a Trutnovsko, za nimi pak Královéhradecko,“ prozradila Götzová s tím, že nejčastěji lidé hlásili pády stromů na komunikace. V několika případech došlo také k pádům na střechy objektů nebo osobní vozidla.

Českem se znovu přehnaly bouřky

Domácí

„Lidé volali i kvůli poškozenému vedení elektrické energie, poničeným střechám, často také docházelo k zatopení prostor v domech, jednotky pak vyjížděly na pomoc s čerpáním vody,“ dodala mluvčí hasičů. Bez elektřiny se v Královéhradeckém kraji ocitlo asi 10 000 domácností.

Hned čtyři dětské tábory hasiči v noci evakuovali také ve středních Čechách. Podle prvních informací jsou všichni účastníci v pořádku. Nejčastěji hasiči vyjížděli na Příbramsku, Praze-východ, Kolínsku a Kutnohorsku, řekla ve čtvrtek ČTK mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Bouřka zkomplikovala i provoz na železnici. Do padlého stromu u Debře na Mladoboleslavsku narazil vlak a hasiči pomáhali evakuovat devět cestujících a průvodčího. Mezi Mšenem na Mělnicku a Skalskem na Mladoboleslavsku nejezdí vlaky kvůli sesuvu půdy. Je zavedena náhradní autobusová doprava, provoz by měl být obnoven v poledne.

Lijáky zvedaly potoky

Do dnešního rána už většina toků znovu klesla. V zemi před šestou ráno platil na třech místech stav bdělosti, což je nejnižší povodňový stupeň. Vyhlášen byl pro Cidlinu v Jičíně a Botič v Jesenici a v Průhonicích. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: kraje Karlovarského HZS, ČTK

Hasiči odklízeli hlavně popadané stromy a větve. Foto z Karlovarska

Intenzivní déšť zvedl hladiny potoků a řek také v Libereckém kraji. Na třetí povodňový stupeň vystoupala Lužická Nisa v Proseči nad Nisou, druhého stupně dosáhla Nisa v Liberci. Bylo to velmi rychlé, stejně rychle řeky i opadly, žádné větší škody nenapáchaly, řekl ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Nejvíc napršelo v Jablonci nad Nisou, kde během jediné hodiny spadlo 40 litrů vody na metr čtvereční. Voda zaplavila i kruhový objezd u Zeleného stromu, kde hasiči museli odčerpávat vodu nejen z komunikace, ale i ze sklepů okolních domů. Ve Vysokém nad Jizerou spadlo během hodiny 29 litrů vody na metr. Voda mimo jiné zatopila i celní sklad s ceninami a zabaveným alkoholem v Chuchelné na Semilsku.

Na Semilsku bouřku provázel i silný vítr. „O střechu přišel hotel Vyhlídka v Jilemnici, provedli jsme tam provizorní zaplachtování. Vítr poškodil i střechu kostela v Lomnici nad Popelkou," řekl mluvčí. Popadané stromy a kamení zkomplikovaly i provoz na silnicích a železnici. Ještě ráno byl zastavený provoz na trati z Poniklé do Jablonce nad Jizerou. Jinak už ale byly všechny silnice i trati průjezdné.

Foto: kraje Plzeňského HZS, ČTK

Zásah hasičů na Plzeňsku

Ve čtvrtek by podle ČHMÚ mělo být většinou oblačno, přes den se místy objeví přeháňky nebo bouřky, na horách budou četnější. Večer bude ubývat srážek i oblačnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám