Hlavní obsah

Nikomu jsem nenaletěl, tvrdí Ransdorf. Komunisté už bez komentáře

Aktualizováno

Europoslanec Miloslav Ransdorf v úterý vysvětloval vedení své mateřské KSČM pozadí kauzy, ve které byl zadržen ve švýcarské bance. V případu nebylo proti němu vzneseno obvinění. Ransdorf odmítl, že by naletěl podvodu, údajně jen někomu šlápl na kuří oko.

Nikomu jsem nenaletěl, vysvětloval Ransdorf stranickým kolegům švýcarskou kauzuVideo: Novinky

 
Článek

„Já jsem se měl možnost seznámit s dokumenty, které prokazovaly, že to dědictví je reálná záležitost. Bohužel jsem asi někomu šlápl na kuří oko, ale rozhodně vylučuji, že bych naletěl podvodníkům,“ vysvětlil europoslanec novinářům, proč se do případu údajného dědictví zapletl.

„Chybu jsem udělal v tom, že jsem nepočítal s tím, jak mocný bankovní sektor ve Švýcarsku je,“ dodal. „V podstatě je to spolu s policií rozhodující síla ve státě,” uzavřel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Jiří Dolejš, Vojtěch Filip a Miloslav Ransdorf

Předseda KSČM Vojtěch Filip zdůraznil, že dokumenty, které vedení strany předložil, dokládají prý jeho verzi celého případu.

„Já jsem požadoval, a to víte z mého vyjádření, že chci vidět dokumenty. Pokud se seznamujeme s dokumenty, které něco dosvědčují, a je to stanovisko státního zastupitelství, tak je to zřejmé,“ uvedl Filip. Nelíbí se mu, že zatímco další účastníci celé kauzy zůstávají v anonymitě, totožnost komunistického europoslance byla v médiích ihned prozrazena.

Ransdorf se chce očistit

„Pro mě ta záležitost nekončí. Já udělám vše pro to, abych očistil své jméno, které bylo pošpiněno ve sdělovacích prostředcích,“ prohlásil Ransdorf.

Zkritizoval i svého lidoveckého kolegu z Evropského parlamentu Pavla Svobodu za „lidsky zlá prohlášení“.

Komunisté se však ke kauze už dál odmítají vyjadřovat. „Na dnešním jednání jsme se dohodli, že protože to není kauza KSČM, nebudeme další vývoj komentovat,“ uvedla místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá.

Obvinění nepadla, potvrdili Švýcaři

Mluvčí vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová v úterý popřela informace slovenského serveru Aktuality.sk, který v pondělí uvedl, že padla čtyři obvinění. [celá zpráva]

„Ta zpráva je chybná, zcela určitě jsem to takto nikdy nepotvrdila,” uvedla Bouvardová. Server se v pondělním článku odvolával právě na ni. „Vyšetřování stále probíhá, výsledek řízení je v tomto okamžiku otevřený,” dodala.

Ransdorf v úterý přijel na jednání s vedením KSČM o 40 minut později. Zdržení zdůvodnil dopravními komplikacemi a mlhou.

Bez komentáře

Vedení komunistické strany ještě v neděli „s politováním” konstatovalo, že europoslanec s ním „přes veškerou snahu” nekomunikuje. Posléze se Ransdorf s předsedou strany Vojtěchem Filipem dohodl, že přijde celou věc vysvětlit na kolegium. Do ústředí strany europoslanec přijel autem, kolem skupiny novinářů, kteří na něj čekali, ale projel bez zastavení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM)

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák řekl, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Slovenská média uvedla, že transakce se týkala částky 350 miliónů eur (9,45 miliardy korun).

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Ransdorf

Ransdorf ale řekl, že nechtěl ve švýcarské bance vybírat peníze, chtěl prý jen informace k dědictví po občance Švýcarské konfederace, která zemřela v roce 2005. Dědicem má být český občan. V žádném případě podle něj nemělo jít o jakékoli dědictví po příslušníkovi SS, jak některá média uváděla, či o majetek Židů, kteří si jej v bance za války uschovali. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám