Hlavní obsah

Kauza Ransdorf: Ve Švýcarsku padla čtyři obvinění, píší na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V případu pokusu o převod vysoké částky z konta ve švýcarské bance, do něhož je zapleten i český komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf, padla obvinění z majetkové trestné činnosti. V pondělí o tom informoval slovenský server Aktuality.sk s odvoláním na státní zastupitelství v Curychu. Podle jednoho ze zadržených však bylo obvinění posléze staženo.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

„Čtyři osoby byly obviněny z majetkové trestné činnosti. Jedna skončila ve vazbě,“ uvedla pro Aktuality.sk mluvčí státního zastupitelství kantonu Curych Corinne Bouvardová.

Tři slovenské občany a europoslance Ransdorfa zadržela ve čtvrtek švýcarská policie v curyšské bance. Vyslýchala je kvůli podezření z finančního podvodu. [celá zpráva]

Ransdorf se na svobodu dostal v sobotu a odjel do Česka. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák v sobotu řekl, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti.

Švýcaři také propustili dva zadržené Slováky. Čtvrtý člověk je stále ve vyšetřovací vazbě, řekla agentuře ČTK Bouvardová. K identitě zadržovaného se odmítla vyjádřit, stejně jako k totožnosti osoby, kterou Ransdorf označil jako V. H. a jehož jménem měl údajně navázat s curyšskou bankou komunikaci.

Peníze českého emigranta?

Server Aktuality.sk mezitím uvedl zcela nový pohled na dění kolem údajného pokusu o převod peněz ze švýcarského konta. Jeden z obviněných Slováků, podnikatel Juraj H. ze Stupavy, tvrdí, že mělo jít o peníze českého emigranta, který je ve Švýcarsku zdědil po strýci. Ten měl být významným podnikatelem a akcionářem nadnárodní společnosti.

Juraj H. však nepotvrdil, zda šlo o medializovaných 350 miliónů eur. Už dříve napsal slovenský server Denník N, že peníze mohly patřit dědici nacistického pohlavára. [celá zpráva]

Český emigrant měl podle Juraja H. požádat tři Slováky, aby z účtu vybrali peníze. Údajný dědic však podle dokladů nebyl disponentem účtu. Proto se domnívali, že bude lepší, když půjdou celou záležitost vyřídit do banky s „člověkem s diplomatickou autoritou“.

Juraj H. však tvrdí, že dopředu nevěděl, že se jedná europoslance Ransdorfa. „V bance se pokusili jednat s kompetentními osobami, k nim se však nedostali,“ citoval ho server Aktuality.sk.

Zakročila ochranka a policie

Z recepce zavolali ochranku a později policii. Podle Juraje H. bylo jediným agresivním krokem ze strany Ransdorfa to, že požádal zasahujícího policistu, aby na něj nemluvil švýcarskou němčinou.

Juraj H. zdůraznil, že zadržení Slováci nedostali do cestovních dokladů razítko jako nežádoucí osoby a ze Švýcarska nebyli ani vyhoštěni. Vznesení obvinění Juraj H. serveru potvrdil, uvedl ale, že bylo později staženo.

Bývalý starosta slovenské obce Ivanka pri Nitre Peter Guzmický je podle Juraje H. držen nadále ve Švýcarsku pouze proto, aby policii a prokuratuře pomohl objasnit všechny dokumenty o údajném dědictví, které jsou velmi rozsáhlé.

„Nejedná se o žádné židovské peníze. Jde o peníze strýce toho Čecha, který byl váženým švýcarským podnikatelem,“ zdůraznil Juraj H. Odmítl, že se v bance pokusili o podvod při transakci, protože se o žádnou ani nepokusili.

Přehmaty exstarosty

Současný starosta Ivanky pri Nitre Luboš Gál potvrdil, že příběh o švýcarském kontě zná už dva roky. Tehdy za ním přišel jeden známý a mluvil o kontě ve švýcarské bance, a že s tím má něco společného bývalý starosta Peter Guzmický.

Současný starosta podle vlastních slov chodí ještě dnes po soudech kvůli přehmatům bývalého starosty, a tak celý příběh nebral vážně. „Když jsem slyšel o švýcarském kontě a o dokumentech, pomocí kterých by se k penězům dalo dostat, jen jsem se tomu zasmál a nebral jsem to vážně,“ uvedl starosta.

Gál se však nestačil divit, když v sobotu v médiích slyšel příběh europoslance Ransdorfa a tří Slováků zadržených ve Švýcarsku. „Řekl jsem si, že v tom musí být Guzmický a najednou jsem se dozvěděl, že v tom skutečně figuruje,“ dodal starosta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám