Hlavní obsah

Od Slováků zadržených s Ransdorfem vedou nitky k miliardovým atakům na banky

Právo, Jakub Troníček

Obchodní vazby dvou ze tří Slováků zadržených ve Švýcarsku s Miloslavem Ransdorfem vedou až ke dvěma kauzám z minulosti spojeným s podezřením na pokusy vylákat z bank dohromady zhruba dvě miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V obou přitom hrají klíčovou roli podvržené dokumenty předložené bankám – v prvním případě šlo o údajné šeky zaniklé americké banky za 850 miliónů korun, kvůli kterým stál před soudem havířovský podnikatel Petr Kellovský, v druhé kauze pak o falešné směnky jedné z poboček Komerční banky za více než miliardu, které zase před trestní senát přivedly Poláka Ryszarda Sikorského.

Zatímco Kellovského soud obžaloby v roce 2011 zprostil, Sikorski v roce 2013 dostal v první instanci pětiletý trest vězení. Zda tento rozsudek nabyl právní moci, nelze v archívech dohledat.

Právě od Kellovského a Sikorského vedou nitky přes spletenec firem až ke Slovákům zadrženým v Curychu. Oba na sklonku devadesátých let figurovali v orgánech české společnosti Quonex Invest, ve které jako předseda dozorčí rady působil ve stejné době první český velvyslanec na Slovensku a také někdejší poslanec Federálního shromáždění ze začátku devadesátých let, Ransdorfův tehdejší kolega z FS, Filip Šedivý.

Tento právník a diplomat, který zemřel v roce 2008, pak seděl několik let v dozorčí radě slovenské společnosti Synergie 2000, kde se potkal také se slovenským advokátem Petrem Kubíkem, podnikajícím ve firmě IPN Invest se dvěma zadrženými Slováky. Tuto informaci přinesl slovenský list Denník N.

Advokát: Netuším

„Nemám vůbec žádné povědomí o ničem, co by je nebo jednoho z nich mohlo spojovat s nějakou transakcí typu, který se zmiňuje v médiích v souvislosti se zadržením tří Slováků ve Švýcarsku,“ řekl novinářům Kubík.

Ve složitém případu spojeném s údajnými směnkami zaniklé americké banky v hodnotě 850 miliónů korun bylo kromě Kellovského obžalováno dalších sedm lidí. Podle státního zástupce chtěla celá skupina v roce 2004 falešné šeky prodat některé ze zahraničních bank, soud ale obžalobu shodil ze stolu.

Sikorského kauza má kořeny ve stejném roce, kdy se měl pokusit prodat jedenáct padělaných směnek za 1,3 miliardy s falešným podpisem exředitele pobočky Komerční banky v Boskovicích. Ten byl původně také odsouzen, ale soud ho obžaloby podle dostupných zpráv na rozdíl od Sikorského před dvěma a půl lety zprostil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám