Hlavní obsah

Niedermayer: Pokuta kvůli jadernému úložišti Česku nehrozí

Praha

Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) není rozvoj jaderného bloku v Dukovanech spojen s tzv. taxonomii tak, jak tvrdí část politiků v ČR. Fungování pravidel, která ve středu potvrdil Evropský parlament a která obnáší doporučení pro investory, že se vyplatí i do „zeleného“ jádra investovat, bude podle něj záležet na rozhodnutí jednotlivých institucí. V rozhovoru pro Novinky podotkl, že i budování hlubinného úložiště bude na ČR, pokuta zemi nehrozí.

Foto: Petr Horník, Právo

Luděk Niedermayer (TOP 09)

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu v Evropském parlamentu podpořil schválení taxonomie, což posléze europoslanci stvrdili. Co to znamená?

To, jak intenzivně bude taxonomie fungovat, bude záležet na tom, jak se rozhodnout finanční instituce. A ty se rozhodnou na základě toho, co budou chtít jejich akcionáři a investoři.

Taxonomie není nic jiného než to, že vznikne pořádek v těch pravidlech. Hrozba greenwashingu (šíření zavádějících informací, které mají vylepšit obraz firmy a prezentovat ji jako zodpovědnou k životnímu prostředí – pozn. red.), kdy pomalu někdo, kdo by pálil uhlí v zastaralé elektrárně, by se tvářil, že dělá „zelenou“ aktivitu, existuje.

Co je taxonomie
Jde o nová pravidla pro ekologické investice. Určuje, které zdroje energie jsou vnímány jako ty udržitelné a vedou ke zbavení závislosti na uhlí. Jádro a zemní plyn jsou označeny za přechodové zdroje energie, což má k jejich podpoře přilákat soukromé investory. Pravidla hrají roli ve financováni nových energetických projektů. Investice do jádra a jaderné infrastruktury nebudou například finančně penalizovány.

Zároveň víme, že vyspělé finanční instituce mají svoje taxonomie. Například jeden z nejvýznamnější investorů, americký správce BlackRock již avizoval, že se mu pravidla zdají příliš měkká a bude postupovat tvrději.

Ale myslím, že EU taxonomie bude pro řadu institucí představovat dobrý referenční bod. A to, jak moc budou instituce upřesňovat investice v souladu s ní, a naopak budou snižovat nebo zdražovat odlišné investice, se bude velmi těžko předvídat.

A pokud jde o krátko nebo střednědobý efekt?

Ten krátkodobý úplně nečekám. A když mluvíte o nějakém střednědobém dopadu, záleží to na tom, jak se na to díváte. Pokud jste někdo, kdo preferuje, aby dekarbonizace ekonomiky probíhala pomaleji, je možné, že tu taxonomii nevnímáte pozitivně, protože má určitý potenciál ten proces urychlit.

Naopak pokud si myslíte, že bychom měli dělat více, abychom ochránili planetu, asi uvítáte, že kromě toho, že existují státy stanovené cíle, politiky, příkazy a zákazy, bude existovat nástroj, který bude dávat podnět finančním institucím, aby upřednostňovaly tyhle investice.

Důležitou součástí je také uznání jádra jako zelené investice, což si tu pochvaloval premiér Fiala i europoslanci. Pojí se na to však také budování hlubinného úložiště. Jak přesvědčit obce, aby na to kývly?

Musí to být pro tu obec nějakým způsobem přijatelné, aby to občané akceptovali.

Tím narážíte na finanční kompenzaci?

Musí to být zkrátka nějaký balíček, který bude pro občany výhodný. A jsem trochu skeptičtější k tomu, že by masivní rozvoj jádra řešil náš problém. Spíše se dívám na větrníky, kde je problém úplně stejný. Tam například princip komunitní energie zajišťuje, že se lidé dostanou k té energii z větrníků levněji. Tím pádem začnou přemýšlet nad tím, jestli jim větrník za tím domem opravdu tolik vadí, když výměnou za to budou mít dvacet let levnější elektřinu.

A když bychom nadále rozvíjeli jadernou energetiku, kdy například dostavíme jaderný blok v Dukovanech, a chybělo nám úložiště, hrozí nám nějaké pokuta?

Nehrozí. Rozvoj jaderného bloku není tak spojen s taxonomií, jak u nás část politiků tvrdí. Kdybychom chtěli, aby byl u nás rozvoj v souladu s taxonomií, tak musíme splnit požadavek na úložiště v roce 2050. Ale vzhledem k tomu, že bude vybudování bloku z hlediska financování a rizika probíhat v režii státu, a stát nepodléhá taxonomii, tak nikde není řečeno, že se nemůžeme vydat cestou, která s ní v souladu nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám