Hlavní obsah

Nestraničtí ministři: Mach, Zářecký i Kázecký?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Složení menšinové vlády Mirka Topolánka se již rýsuje. Jak Právo informovalo už v pátek, šestici ministrů za KDU-ČSL a zelené nahradí nestraníci po konzultacích se soc. dem.

Článek

Nestraníků by údajně mohlo být i víc. Desítka členů vlády za ODS by zůstala z období trojkoaličního projektu.

Podle informací Práva by jedním z nich měl být obchodní rada na Slovensku František Mach, s kterým měl Paroubek vést osobní konzultace v Kramářově vile.

Mach je bývalým náměstkem ministra zemědělství, právě tento resort by měl vést v novém kabinetu.

Soc. dem. rovněž do vlády prosazuje dosavadního šéfa Legislativní rady vlády Pavla Zářeckého. Toho v minulosti chválili zástupci ODS a lidovců mimo jiné v souvislosti s projednáváním Zákoníku práce. Rada tehdy upozornila, že jeho část může být v rozporu s ústavou. "Nesmírně si proto vážím ministra odpovědného za legislativu, doktora Zářeckého, u kterého odborná čest převážila," uvedl loni pro Právo šéf lidovců Miroslav Kalousek. Obdobně se vyjadřovali i občanští demokraté.

Na funkci ministra kultury se prý uvažuje s jedním evangelickým duchovním.

Dalším adeptem je údajně viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Stanislav Kázecký. Ten se před dvěma lety neúspěšně ucházel o křeslo senátora za soc. dem. Kázecký má dobré vztahy i v ODS. V minulosti byl šéfem dozorčí rady společnosti ČEZ. Logicky by se pro něj nabízelo ministerstvo průmyslu a obchodu. To však má obsadit za ODS poslanec Martin Říman.

Prosadí ČSSD své talenty?

Soc. dem. se bude zřejmě pokoušet prosadit některá jména ze seznamu takzvané vlády talentů, kterou premiér představil před volbami. Mezi nestraníky na něm byl kromě Zářeckého například bývalý eurokomisař Pavel Telička coby ministr pro Evropskou unii, ten však dal opakovaně najevo, že by v současnosti do vlády nešel.

K adeptům soc. dem. patří dále někdejší ministr dopravy, vysokoškolský profesor Petr Moos, na ministerstvo spravedlnosti soc. dem. navrhovala někdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Ta však nyní kandiduje za soc. dem. do Senátu.

Zmíněné resorty chce udržet ODS: ministrem pro evropské záležitosti má být poslanec Petr Gandalovič, šéfem resortu dopravy poslanec Aleš Řebíček a ministrem spravedlnosti má být poslanec Jiří Pospíšil.

Občanští demokraté by chtěli, aby v jejich případné menšinové vládě zasedly alespoň dvě nebo tři ženy, jak to bylo naplánováno v trojkoaličním projektu.

Pozor na infiltraci a kukaččí vejce!

První místopředseda ODS Petr Nečas ČTK potvrdil, že se už zřejmě nezmění personální obsazení ministerstev, která v trojkoaliční dohodě se zelenými a lidovci připadla občanským demokratům. O šesti ministrech původně jmenovaných menšími stranami uvedl: "Tato jména jsme připraveni konzultovat s ČSSD."

Soc. dem. podle místopředsedy strany Zdeňka Škromacha chtějí mít přehled o nestranících, aby se do menšinové vlády tiše nedostali reprezentanti dřívějších koaličních partnerů ODS. "Je to jedna z podmínek tolerance, aby tam neinfiltrovali," řekl.

Zatím tedy Škromach varuje před průnikem malých stran do vlády, Říman Právu řekl, že ODS si ohlídá, aby do ní naopak soc. dem. nepoložila svá "kukaččí vejce".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám