Hlavní obsah

Není důvod peníze vracet, řekl Babiš k daru od tabákové firmy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Já nepodléhám tabákové lobby, bránil se ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš při interpelacích ve Sněmovně. Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová se ho ptala na půlmiliónový dar, který jeho hnutí ANO dostalo od tabákové firmy dva dny poté, co Sněmovna neschválila protikuřácký zákon.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) během čtvrtečních interpelací

Článek

„Jak to s tím zlobováním je? Tento dar spolu s jeho načasováním působí poněkud podezřele,“ obula se do Babiše Adamová. „Vrátíte tento dar, abyste zamezil spekulacím?“ ptala se ministra financí. [celá zpráva]

Ten jí odvětil, že se jedná o účelovou informaci. „Spojovat to s děním ve Sněmovně má za cíl poškodit naše hnutí. Já určitě nepodléhám tabákové lobby,“ rozčílil se Babiš.

Babiš: Nemá to nic společného s tabákem

„Nevidím důvod, proč bychom měli dar vracet. My se za sponzora nestydíme, je to transparentní, nemá to nic společného s tabákem,“ dodal. Firma se podle Babiše zabývá převážně čajem, tábáku se podle něj věnuje ze dvou procent.

Vzápětí obvinil topku, že její účet není vůbec transparentní. „My na rozdíl od některých stran jako TOP 09 máme podporovatele. Naše příjmy netvoří účty z igelitek. 27. května jste si z nějakého účtu převedli na transparentní účet tři milióny. Tak řekněte, kdo vám to dal?“ kritizoval šéf státní kasy. Adamová na to odvětila, že topka byla první stranou, která měla transparentní účet.

Pět set tisíc korun přistálo na účtu ANO u Komerční banky od společnosti Velta Plus EU, s. r. o. 27. května, tedy dva dny po zamítnutí protikuřáckého zákona. Sněmovnou neprošel právě kvůli chybějícím hlasům poslanců z hnutí ANO. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám