Hlavní obsah

Nenažraný agropotravinářský konglomerát místo vědy, odsoudil Kalousek návrh rozpočtu

Novinky, jas

Úvod diskuse ke druhému čtení státního rozpočtu se ve svém úvodu smrskla v diskusi bývalého ministra financí a šéfa klubu TOP 09 a Starostů Miroslava Kalouska a jeho oponentů. Kalousek kritizoval návrh rozpočtu mimo jiné kvůli tomu, že vláda navrhuje utratit o 24 miliard více, než plánoval předchozí kabinet, jehož byl Kalousek členem.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců TOP 09 a STAN Miroslav Kalousek

Článek

„Utratíme o 24 miliard více a dáváme přednost Agrofertu a okamžitému projedení,” uvedl opakovaně Kalousek s poukazem na společnost spojenou s lídrem ANO Andrejem Babišem.

Podle Kalouska je podivné, že zatímco ve většině kapitol došlo k alespoň minimálnímu snížení provozních výdajů, v oblasti národních zemědělských dotací se rozpočet navyšuje. Rozpočet na vědu a výzkum se naopak o 1,6 miliardy snižuje. Uspořených pět miliard by mělo putovat do vládní rozpočtové rezervy, čímž by nad nimi Sněmovna ztratila kontrolu.

Kalousek se pozastavil nad tím, že jsou kolegové z ANO ochotni obětovat vědu „nenažranosti obrovského agropotravinářského konglomerátu, za který kandidovali”. „Odebralo se vědě a výzkumu a přidalo se Agrofertu,” konstatoval Kalousek.

Neformální premiér Kalousek

Kalouskova slova se dotkla hned několika poslanců hnutí ANO. Martin Komárek požádal, aby další řečníci nepodceňovali „inteligenci a pozornost” poslanců a neopakovali podobně jako Kalousek „některé teze pětkrát, šestkrát i sedmkrát”.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek Kalouska coby „bývalého neformálního premiéra” požádal, aby „nelhal, nefabuloval a nevymýšlel si.” Faltýnek připomněl pondělní zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o rozdělování IT zakázek na ministerstvech. „Vždyť to všichni víme, jak to bylo,” konstatoval Faltýnek, podle něhož Kalousek v části svého vystoupení fabuloval.

Na Kalouska zareagoval i předseda KSČM Vojtěch Filip, který připojil dovětek o „přednášce z demagogiky”. Ten se pozastavil nad tím, že Kalousek volá po rozpočtové suverenitě parlamentu, kterou v minulosti omezoval. Šlo o známé porcování medvěda.

Reklama

Výběr článků

Načítám