Hlavní obsah

Nemocnice muže dvakrát odmítla, zemřel na roztržení aorty. Podle ČLK nikdo nechyboval

Novinky, bož

Lékařky, které v březnu 2018 poslaly pacienta domů s tím, že jeho stav není vážný, načež ten následně zemřel, podle České lékařské komory (ČLK) nechybovaly. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál s tím, že podle znaleckého posudku bylo možné včasným vyšetřením mužovu úmrtí předejít.

Foto: Profimedia.cz

Italský pacient Mario Fava přišel do nemocnice v Ústí nad Labem, kde si stěžoval na silnou bolest na hrudi, omdlévání a mravenčení v ruce.

Článek

Italský pacient Mario Fava (75) přišel do nemocnice v Ústí nad Labem, kde si stěžoval na silnou bolest na hrudi, omdlévání a mravenčení v ruce, informoval Radiožurnál. Lékařky ho podle rozhlasu dvakrát poslaly domů. Když přišel potřetí, do několika hodin zemřel v důsledku roztržení aorty. Právě to se často projevuje úpornou bolestí na hrudi.

Podle ČLK lékařky nepochybily, avšak soudní znalec Miloš Táborský do posudku napsal něco jiného. „Šance na přežití pacienta byla nesprávným postupem lékařek výrazně snížena,“ uvedl podle Radiožurnálu.

Prezidentem ČLK se stal její dosavadní šéf Kubek

Domácí

„Lékařky na urgentním příjmu nevyužily všech dostupných diagnostických možností k vyloučení závažného, život ohrožujícího stavu,“ dodal přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci a místopředseda České kardiologické společnosti.

Ať si vezme paralen

Konkrétně podle Táborského lékařky měly použít CT vyšetření, kterým bylo možné roztržení aorty odhalit a pacienta zachránit. Místo toho mu řekly, že si má vzít paralen, protože jde o začínající virózu.

Policie po dvouletém vyšetřování došla k závěru, že nebyl spáchán trestný čin, protože nelze prokázat spojitost mezi rozhodnutím lékařek a smrtí.

Právě závěrem policie se zaštiťuje revizní komise ČLK. „Revizní komise dospěla k závěru, že lékařky nepochybily a že jsou nevinné,“ cituje Radiožurnál mluvčího ČLK Michala Sojku.

Vedle rozsudku policie je důvodem verdiktu komise, že obě lékařky byly krátce po promoci, pracovaly pod dozorem a postup konzultovaly se staršími kolegy. Lékařkám hrozila důtka, pokuta, dočasné vyloučení nebo vyloučení z ČLK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám