Hlavní obsah

Někteří farmáři zabíjejí zvířata krutě. A ještě se tím chlubí

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli veterinární zákon jasně upravuje, za jakých podmínek může chovatel doma usmrtit své hospodářské zvíře, řada menších farmářů to dělá po svém.

Foto: Profimedia.cz, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Zabíjejí zvířata nelegálním způsobem a vystavují je zbytečnému utrpení, často jen aby ušetřili peníze za vybavení nebo řezníka. Svým jednáním se ještě veřejně chlubí na internetu.

„Řeším, jak ovce porazit. Nechci si kvůli třem ovcím kupovat jateční pistoli a netroufám si je praštit palicí. Legálně vlastním střelnou zbraň, pistoli. Myslíte, že takový způsob porážky je v něčem špatný?“ odstartoval uživatel pod přezdívkou Simír 24 letos v březnu na webu ifauna.cz diskusi o zabíjení zvířat.

Německá jatka před karanténou zařadila vyšší rychlost

Zahraniční

V ní se mnoho chovatelů doznalo, že se nedrží litery zákona. Ten dovoluje doma porazit skot nebo jelenovité pouze s předchozím ohlášením, zvíře musí být mladší šesti let. Chovatel musí dodržet striktní pravidla: zvíře nejdřív zafixovat, ale nesvazovat mu nohy do kozelce, následně zastřelit, nebo omráčit a podřezat.

„Například poražení skotu vykrvením může být prováděno pouze po jeho omráčení zaručujícím ztrátu citlivosti a vnímání po celou dobu vykrvování; používat bodce nebo jiné nástroje se špičatými konci je zakázáno,“ uvádí norma. Její překračování však bývá pro některé farmáře běžné, zvlášť často pak chovatelé odmítají zvíře omráčit.

Na Táborsku někdo postřelil tři koně

Krimi

„Odchyt jednoduše, zavolám na chleba nebo tak do ovčína, zavřu ovčín, vytáhnu ovci na porážku, nadzvednu, položím na bok, zakleknu, podřežu a je hotovo. Žádné omračování, střílení z jateční pistole a tak, to je u mne barbarství! Každý z toho dělá vědu, tak to porážím několik desítek let a ovce ani nemekne,“ napsal uživatel pod jménem Bak.

Další pod přezdívkou Profesor prý ročně zabije asi 20 ovcí včetně jehňat a několika prasat. Ani on se však na pravidla neohlížel a podle svých slov používal kladivo s bodcem na proražení lebky.

Pokuta až půl milionu

V jiné diskusi na webu ifauna.cz uživatel Radimsuffolk napsal: „Porážel jsem dnes poprvé. Vše jsem okoukal z YouTubu. Nejdřív jsem si myslel, že beránek půjde se mnou z kotce ven na laně, ale musel jsem ho hodit na záda, svázat nohy a odnést na kopeček ven mimo ostatní. Nezastávám způsob omráčení něčím. Prostě svěsit hlavičku z kolečka a říznout rychle hluboko na krku.“ Na takovou praxi však hledí Státní veterinární správa značně kriticky.

Britské supermarkety stahují kokosové mléko z regálů. Ořechy sbírají týrané opice

Svět

Jak Právu sdělil mluvčí Petr Majer, za podobné jednání může farmáři hrozit pokuta až půl milionu korun za týrání zvířete. Pokuta dvě stě tisíc pak za nabádání k podobnému konání na internetu.

Zmíněné postupy odsoudila i veterinářka Michala Součková z kliniky OK-VET v Praze. „Účinné a rychlé omráčení minimalizuje další stres, bolest a utrpení zvířete před smrtí. Má proto smysl takto činit u každého zvířete, které se chystáme usmrtit pro naše potřeby. Jakýkoli jiný postup a přímé usmrcení považuji za nehumánní a jedná se o týrání zvířat,“ řekla Právu.

Na často kruté zacházení se zvířaty v malochovech upozornil v knize Nesvoboda aktivista za práva zvířat Lukáš Vincour. „V domácích podmínkách má možnost zabíjet dospělé jedince i mláďata (koz a ovcí – pozn. red.) kdokoliv bez jakékoliv anatomické i jiné znalosti,“ napsal.

Muž v Olomouci brutálně zabil štěně, jeho družka zvíře našla v kontejneru

Krimi

Někteří malochovatelé se zvířaty nakládají bezohledně bez obav z postihu, i když veterinární zákon jasně říká, že zvířata nesmějí být vystavena zbytečnému utrpení. Zvlášť kruté jednání prý zažívají slepice, kachny, husy, krůty a králíci.

„Také způsoby zabíjení nikdo nekontroluje. Malochovatelé zvířatům kroutí krky, hlavy nejen usekávají sekerou, ale i krájejí nožem nebo stříhají nůžkami,“ upozornil Vincour.

Žena se zodpovídá ze smrti téměř stovky psů. Nebyli moji, hájila se u soudu

Krimi

Vinu nese podle něj i nedostatečný počet pracovníků veterinární správy. „V České republice je zaregistrováno téměř 80 tisíc chovů věznících tzv. hospodářská zvířata a další statisíce zájmových chovů. Veterinárních pracovníků, majících na starost kontrolu dodržování 'správného týrání zvířat' je v současné chvíli na celou republiku devadesát,“ píše Vincour.

Dosud padaly u soudu za týrání zvířat především podmínky. Podle novely trestního zákoníku hrozí těm, kdo týrají zvířata zvlášť krutým a trýznivým způsobem a opětovně, odnětí svobody až na šest let.

Reklama

Výběr článků

Načítám