Hlavní obsah

Britské supermarkety stahují kokosové mléko z regálů. Ořechy sbírají týrané opice

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Supermarkety v Británii přestaly prodávat kokosovou vodu a mléko od několika firem, když zjistily, že kokosy jsou sklízeny za využití „otrocké práce opic“. Tento problém se týká řady předních světových značek, které vyrábí kokosové produkty.

Foto: Profimedia.cz

Opice na kokosových farmách žijí ve strašných podmínkách. Ilustrační foto

Článek

Britský řetězec Waitrose se zavázal, že nebude prodávat zboží, které je produktem práce zotročených opic. Toto prohlášení vydala firma poté, co zjistila, jakým způsobem některé společnosti sklízí kokosy. Řetězec hodlá nadále prověřit i další kokosové produkty, které má v nabídce.

Ve Sněmovně se strhla ostrá hádka o slepice

Ekonomika

Kauzu započali aktivisté za práva zvířat, když poukázaly na to, že v Thajsku jsou ke sklízení na kokosových farmách využívání makakové vepří. Opice jsou chytány ve volné přírodě, nuceny lézt po stromech a sklízet kokosy. Často při tom musí nosit náklad daleko větší, než je jejich vlastní váha, a když zrovna nepracují, tak jsou drženy v malých klecích.

Rozdíl mezi tím, když na kokosových farmách pracují lidé a když na nich pracují primáti, je enormní. Zatímco člověk je schopen posbírat okolo 80 kokosů denně, opičí samice jich zvládne posbírat 600, samec dokonce 1600.

Problém se týká prakticky celého Thajska

„Waitrose & Partners podporuje snahu organizace PETA (jedná se o největší neziskovou organizaci bojující za práva zvířat, pozn. red.) zastavit zneužívání opičí práce v kokosovém průmyslu. Zavázali jsme se v rámci naší firemní politiky, že nikdy nebudeme prodávat zboží, které bylo získáno kvůli zneužívání opičí práce,“ řekl ve svém prohlášení tiskový mluvčí Waitrose & Partners John Gregson.

K iniciativě se připojily i další obchodní řetězce jako Morrisons, Boots, Coop, a Ocado.

Francouzskému cirkusu zabavili zuboženého lva s vytrhanými drápy

Zahraniční

Podle asijské sekce organizace za ochranu práv zvířat PETA využívají opičí práci prakticky všichni thajští dodavatelé předních značek kokosového průmyslu, včetně například i v České republice prodávaných Aroy-D a Chaokoh.

Opicím jsou trhány zuby, aby nepokousaly vodiče

Aktivisté zdokumentovali opice se „stereotypním a opakujícím se chováním“, což je podle nich důkaz extrémního stresu. Opice jsou přivázány za řetěz k pneumatikám nebo klecím, které jsou jen o něco málo větší než jejich těla. Po celou dobu jsou primáti vystaveni lijákům bez přístřeší. Aby nedocházelo k pokousání chovatelů, jsou častokrát opicím také vytrhány zuby.

Foto: Profimedia.cz

Po odchytu čeká opice pracující na kokosových farmách tvrdý výcvik. Takto to vypadá například v thajské provicnii Phuket

Opice na motorce se pokusila ukrást dítě

Koktejl

„Zvířatům, která jsou mimořádně inteligentní a společenská, je odepřena jakákoliv psychologická stimulace, společnost, svoboda a vůbec vše, za co stojí žít. A to vše z důvodu, aby mohla být využívána ke sběru kokosových ořechů,“ prohlásila ředitelka organizace PETA Elisa Allenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám