Hlavní obsah

Největší podporu má u lidí Drahoš, nejvíc však favorizují Zemana

Aktualizováno

Z devíti kandidátů na prezidenta má mezi voliči, kteří konkrétního adepta znají, největší podíl podporovatelů Jiří Drahoš. Za favorita voleb však lidé nejvíce pokládají současnou hlavu státu Miloše Zemana. Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury STEM/MARK. Podle agentury postupně roste i povědomí o méně známých kandidátech na Hrad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Jiří Hynek během prezidentské debaty

Článek

Bývalému předsedovi Akademie věd Drahošovi vyjádřilo v průzkumu po zaokrouhlení odpovědí „určitě ano“, „spíše ano“, „určitě ne“ a „spíše ne“ podporu 60 procent dotázaných lidí, opačně se vyjádřilo 41 procent lidí.

Jako jediný z devíti adeptů na Hrad má podle průzkumu víc podporovatelů než odpůrců.

Zeman dostal podporu 47 procent respondentů, odmítavě se k němu vyjádřilo 54 procent. Třetí největší podíl podporovatelů získal bývalý diplomat Pavel Fischer, a to 40 procent, odpůrců má 60 procent.

Nejvíc odpůrců má Topolánek

Také u dalších šesti adeptů převažoval podíl odpůrců. Jde o podnikatele a textaře Michala Horáčka, lékaře a aktivistu Marka Hilšera, prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka, bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka, hudebníka a šéfa strany Rozumní Petra Hanniga a bývalého premiéra Mirka Topolánka. Topolánka podpořila desetina respondentů, kteří ho znají. Odpůrců má 90 procent.

Agentura se v první polovině prosince ptala 724 respondentů také například na to, kdo prezidentské volby vyhraje. Pro 56 procent z nich je favoritem Zeman, pro 15 procent Drahoš. Horáčkovo vítězství předpokládá šest procent dotázaných lidí.

„Výrazně vyrovnanější situace je v deklarovaných sympatiích ke kandidátům, kde Miloše Zemana preferuje jedna třetina, Jiřího Drahoše více než jedna pětina a téměř jedna pětina i Michala Horáčka. Další kandidáti následují až se značným odstupem,“ uvádí agentura ve zveřejněné zprávě.

Mediálně si nejlépe vedou Drahoš a Horáček

Podle prosincových dat nadále roste povědomí o méně známých kandidátech, jako jsou Vratislav Kulhánek, Pavel Fischer či Marek Hilšer.

„Značný podíl na tom mohou mít především časté televizní debaty z posledních týdnů, kde kandidáti představují své názory a postoje. Právě mediální obraz je hodnocen nejlépe u Jiřího Drahoše a Michala Horáčka, s mírným odstupem potom u Pavla Fischera a Marka Hilšera. Miloš Zeman, ačkoliv se debat s ostatními kandidáty neúčastní, obsadil pátou příčku,“ píší výzkumníci.

Zeman se vyhýbá přímé konfrontaci s protikandidáty, což avizoval už dopředu s tím, že nepovede žádnou kampaň. Zároveň jsou však v ulicích plakáty na jeho podporu a velmi činný je ve veřejném prostoru také jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Kandidát Pavel Fischer ve čtvrtek na Twitteru informoval o dopisu, který poslal na Hrad, v němž to označuje za „hybridní kampaň“ a zároveň vyzval Zemana k osobnímu setkání. Ten však zatím zřejmě nic měnit nehodlá, jeho mluvčí Ovčáček v reakci odkázal na dřívější Zemanovo vyjádření o nevedení kampaně. [celá zpráva]

Prezidentské volby se konají příští rok 12. a 13. ledna 2018. Případné druhé kolo připadá na 26. a 27. ledna. V pátek budou kandidátům přidělena čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky.

Reklama

Výběr článků

Načítám