Hlavní obsah

Největší okrsek v Česku měl účast přes 100 procent, a to přišli čtyři lidé

Právo, Novinky, ČTK, mh, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozlohou největší volební okrsek v České republice, Vojenský újezd Březina na Vyškovsku, měl po uzavření volebních místnostní účast přes sto procent. Postarali se o to celkem čtyři lidé, z nichž jediný má přitom bydliště přímo v újezdě. Březina se rozkládá na ploše o rozloze 16 000 hektarů a oficiálně má pouhé tři obyvatele. Právu to řekla zástupkyně přednosty újezdu Emilia Šebestová.

Článek

Ze tří voličů zapsaných ve Vojenském úřadu Březina na Vyškovsku odvolil před 22. hodinou večer před zavřením volební místnosti jen jeden, volební účast tam byla ale naprosto nad očekávání vysoká.

„Přišli nám další tři lidé s voličskými průkazy, takže už je to nad 100 procentní účastí zapsaných,“ řekla zapisovatelka volební komise Šebestová. Okrsek tak může v sobotu večer aspirovat na první mezi sečtenými v rámci všech volebních okrsků v ČR, pokud ovšem v lesích okolo Vyškova bude všechno fungovat jako do pátečního večera.

K urně 20 kilometrů

Terén lidé v okolí znají. Proslul mimo jiné tím, že se tam na ředitelství újezdu vydávaly povolenky pro houbaře. Na mapě je nedaleko nejen dům, označovaný jako rodiště Klementa Gottwalda, ale také tankodrom či bývalé kopce cvičného bombardování dělostřelecké přípravy. Volební místnost je utopená v území o rozloze 16 tisíc hektarů lesů a luk v katastru území Dědice.

Újezd tvoří vojenský prostor, v němž se konají cvičení. Jde o hustě zalesněnou část Drahanské vrchoviny. Na odlehlých samotách tam žijí hajní, popřípadě zaměstnanci vojenských lesů.

Aby sem voliči z hájenek dojeli, museli by vyrazit jen za volbou, nebo to vzít cestou za nákupy někam do Vyškova nebo do Brna. A to třeba i dvacet kilometrů.

Ve volební komisi zasedají čtyři ženy. Březinští mají volby trošku jiné než ostatní. Členky komise pro ně obvykle pečou koláče, aby se po jízdě až do Vyškova občerstvili.

Foto: Mapy.cz

Vojenský újezd Březina

Účast může být i přes 100 procent

"Počítáme s účastí někde mezi sto až 200 procenty. Máme informace, že by měli odvolit všichni obyvatelé újezdu, a navíc jsme slyšely, že nám přijde přihodit obálky do urny i několik lidí na voličský průkaz, aby nás podpořili," dodala Šebestová.

Minulé krajské volby v roce 2008 nebyly v Březině co do účasti příliš úspěšné. Dosáhla 75 procent; odvolili tři ze čtyř voličů. "Nebyla to tehdy opravdu žádná sláva. U nás je totiž standard účast sto procent," dodala s úsměvem Šebestová. V roce 2008 vyhrála v újezdu se dvěma hlasy strana Moravané, jeden hlas získala strana SNK - Evropští demokraté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám