Hlavní obsah

Nejste jediný, je vás 18, opravil Senát Okamuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátní tisková tajemnice Eva Davidová v úterý zveřejnila seznam 18 zákonodárců, kteří mají poslanecké i senátorské zkušenosti. Učinila tak v reakci vyjádření poslance a předsedy SPD Tomia Okamury (dříve Úsvit), že je od roku 2007 jediným zákonodárcem se zkušenostmi ze Sněmovny i Senátu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Podle senátní statistiky je většina z 18 zákonodárců, kteří byli jak poslanci, tak senátory, dosud členem jedné z komor parlamentu.

„Jsem jediný politik za posledních deset let, tuším, který byl zároveň senátorem i poslancem. Jediný, který tu práci může přímo srovnat,” tvrdil například v pondělí Okamura ve 20 minutách Radiožurnálu, když říkal, že chce Senát zrušit.

Současnými poslanci a bývalými senátory přitom kromě Okamury jsou Ivan Adamec a Veronika Vrecionová (oba ODS), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Alena Gajdůšková (ČSSD), Stanislav Juránek (KDU-ČSL) a Jiří Hlavatý (ANO).

V Senátu jsou bývalí poslanci Jiří Dienstbier, Milada Emmerová, Karel Kratochvíle, Jan Látka, Radko Martínek a František Bublan (všichni za ČSSD), Jiří Carbol (KDU-ČSL) a Luděk Jeništa (za STAN).

Bývalými členy obou komor jsou Petr Bratský (ODS), Zdeněk Škromach (ČSSD) a Karel Korytář (ČSSD), který byl senátorem v letech 1996 - 2002, poté poslancem v letech 2006 - 2008 a následně znovu senátorem v letech 2008 - 2014.

Mezi senátory patřili i někteří bývalí členové federálního parlamentu, například expremiér a někdejší šéf horní komory Petr Pithart (KDU-ČSL), Václav Benda (ODS) nebo někdejší federální ministr zahraničí Jiří Dienstbier (ČSSD).

Anketa

Vadí vám, když politici neříkají pravdu?
Ano
98,6 %
Ne
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9139 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám