Hlavní obsah

Zestátnění veřejnoprávních médií? Proti Okamurovi se ohradil rozhlas, nesouhlasí ani Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český rozhlas se v úterý ohradil proti kritice ze strany šéfa SPD Tomia Okamury a vymezil se i proti jeho úvahám o zestátnění veřejnoprávních médií. Odmítavě se k nápadu na zestátnění České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) vyjádřili i někteří politici včetně zástupců ve volbách vítězného hnutí ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Článek

„Jestli někdo má problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to a aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad vaším hospodařením,“ řekl Okamura v pondělí v Českém rozhlasu v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Podle něj je hospodaření rozhlasu netransparentní. Ohradil se, že například Český rozhlas Plus vytvářel z veřejných peněz jeho kreslenou karikaturu, kde ho podle jeho slov zesměšňoval před volbami.

„To je skutečně na hloubkovou kontrolu, na co se tady vynakládají prostředky. Ano, Český rozhlas má velké problémy, a když budeme ve vládě, tak se na Českou televizi a Český rozhlas zaměříme," řekl Okamura.

Generální ředitel ČRo René Zavoral se proti Okamurovým výrokům důrazně ohradil. „Hospodaření Českého rozhlasu bylo, je a bude vždy zcela transparentní,“ reagoval v prohlášení.

Zprávy o hospodaření byly bez výhrad schváleny Poslaneckou sněmovnou a Český rozhlas se rovněž nikdy nebránil tomu, aby bylo jeho hospodaření podrobeno kontrole NKÚ, připomněl ředitel.

Foto: rozhlas.cz

René Zavoral

Úvahy o zestátnění médií veřejné služby by podle něj znamenaly pošlapání demokratického zřízení v Česku.

„Byl by to krok zpět k totalitnímu systému, kterého se česká společnost zbavila v listopadu 1989 po sametové revoluci. Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti,“ odmítl Zavoral myšlenku šéfa SPD.

Dodal, že tvrzení Okamury na adresu Českého rozhlasu jsou nepravdivá, zcela nepodložená a zavádějící.

K prohlášení ČRo se přidala i Česká televize, která reagovala na Twitteru. „Média veřejné služby jsou silná, nezávislá a v žádném případě neslouží politickým nebo ekonomickým cílům. Zřejmě proto jsou často terčem podobných útoků, proti nimž je třeba se stále znovu důrazně vymezovat,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Vyzval zároveň politiky, aby bránili principy demokracie a nezávislost médií.

Ohlasy politiků

Okamurova slova vzbudila odmítavé reakce i u řady politiků. „Návrhy na zestátnění ČRo a ČTV z dílny T. Okamury je útok na demokracii. To nedovolíme!“ uvedl na Twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by to byl jeden z kroků, který by vedl k likvidaci plnohodnotné demokracie. „Budeme tomu bránit ze všech sil,“ řekl.

Jakékoli zestátnění veřejnoprávních médií „rezolutně odmítá“ i hnutí Starostové a nezávislí (STAN). „Veřejnoprávní média musí zůstat svobodná a nezávislá,“ reagoval na Twitteru mluvčí strany Karel Kreml.

Samozřejmě nikdo tady nic nechce zestátňovat. Máme jasný systém a my nic nechceme měnit.
šéf ANO Andrej Babiš

Zestátňovat nemíní ani vítěz sněmovních voleb hnutí ANO. „Samozřejmě nikdo tady nic nechce zestátňovat. Máme jasný systém a my nic nechceme měnit,“ uvedl předseda Andrej Babiš. S takovými nápady absolutně nesouhlasím, dodal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Piráti označili Okamurovy výroky za nebezpečné. „Jakákoliv cenzura je nepřípustná. Je třeba se proti tomu ohradit,“ stojí na Twitteru strany. V programu Pirátů je však zrušení koncesionářských poplatků – příjem vysílání podle nich nemá být zpoplatněný.

Zrušení koncesionářských poplatků podporují i komunisté, řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Veřejnoprávní televize a rozhlas by se podle něj mohly platit ze státního rozpočtu, odmítl však jejich zestátnění.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš podotkl, že KSČM si přeje co nejobjektivnější fungování veřejnoprávních médií kontrolované mediálními radami. „Nepřejeme si ale vládní televizi ani vládní rozhlas,“ dodal.

K úvahám o zrušení koncesionářských poplatků se v úterý na tiskové konferenci vyjádřil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl, že Miloš Zeman se netají skeptickým názorem na koncesionářské poplatky.

„Při nedávné návštěvě Plzeňského kraje pan prezident hovořil o roli České televize a domnívá se, že by právě zrušení koncesionářských poplatků České televizi výrazně prospělo,“ připomněl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám