Hlavní obsah

Nechci vystěhovávat Romy, vzkazuje Okamura Klausovi a žaluje Tachecí

Podnikatel Tomio Okamura ve středu reagoval na slova prezidenta Václava Klause, který v rozhovoru pro Právo kritizoval ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Podle Okamury byl výrok o údajném "řešení romské otázky", který prezident citoval a na nějž Schwarzenberg reagoval, lživý.

Foto: Archiv, Právo

Tomio Okamura

Článek

Podle Okamury stojí za nedorozuměním televizní moderátorka Barbora Tachecí, na kterou podal žalobu na ochranu osobnosti.

Moderátorka prý o Okamurovi v pořadu Fakta Barbory Tachecí řekla, že ve spojitosti s ním se objevil termín "konečné řešení romské otázky" a dále že "Okamura doporučoval, aby byl Romům zpřístupněn zvláštní stát, aby tady, v uvozovkách, neobtěžovali..." Podnikatel to označil za lež.

"Tuto lež přejal i pan prezident ve své polemice s panem Schwarzenbergem, když prohlásil: Na otázku, jak se mu (Schwarzenbergovi) líbí slova Tomia Okamury (před časem ve stejném pořadu), že by mělo dojít ke konečnému řešení cikánské otázky a k vytvoření zvláštního státu pro tyto občany," citoval prezidentova slova z rozhovoru. [celá zpráva]

Ministr v rozhovoru s nadsázkou opáčil, že kdyby Okamura našel řešení tohoto problému, bylo by to pozitivní.

Po Klausovi by lži mohla uvěřit i  veřejnost, bojí se Okamura

Okamura nicméně zdůraznil, že myšlenku na vystěhovávání Romů ani romského státu nepropagoval, pouze napsal, že není extremistická. Připomněl i svou předchozí polemiku ohledně extremističnosti Ladislava Bátory.

Podnikatel zdůraznil, že se proti výroku musí ohradit i proto, že "po panu prezidentovi by této lži mohla podlehnout celá veřejnost".

"Na paní Tachecí podávám žalobu na ochranu osobnosti a budu žádat soud, aby zamezil úmyslným pomluvám a lžím paní Tachecí, které velmi zásadně poškozují moji dobrou pověst," uzavřel podnikatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám