Hlavní obsah

Ne každý praktik má na testování dost místa, tvrdí lékař

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktický lékař Lubomír Nečas ze Zlína je jedním z deseti procent praktických lékařů pro dospělé, kteří se rozhodli testovat své pacienty na koronavirus. Zlínský kraj má dohromady asi 290 praktiků, testovací sady si od nemocnic zřizovaných krajem vyzvedlo necelých čtyřicet lékařů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Testování na koronavirus

Článek

„Hned zpočátku jsme říkali, že testování je z pohledu praktických lékařů komplikované. Ošetřují a léčí hlavně jiné diagnózy než covidové. Jsou v tomto okamžiku velmi vytíženi tím, že píšou karantény pacientům s covidem. Evidují neschopenky i pacienty. Někteří navíc nemají dostatečné prostory, aby se jim mezi nemocnými nemíchali ti, kteří by se chtěli nechat otestovat,“ vysvětlil Nečas, proč ne všichni praktičtí lékaři se hlásí k bezplatnému testovaní.

Na rozdíl od mnoha jiných on dostatečnou kapacitu v čekárně má. „Mám prostory i časově to zvládám. Nabízím to svým pacientům, například i strážníkům Městské policie ve Zlíně, která se přišla během čtvrtka testovat. Beru tedy hlavně pacienty, které mám pod sebou registrované. Ale pokud mám volnou kapacitu, tak i další zájemce,“ podotkl Nečas.

Zatím jednotlivci

Od zlínské nemocnice si vyžádal 125 testovacích sad.

„Zájem? Jsou to většinou jednotlivci. Během čtvrtečního dopoledne přišlo osm lidí, další přicházejí odpoledne. Předpokládáme, že do 15. ledna, kdy je to pro veřejnost bezplatné, otestujeme tak stovku pacientů,“ řekl Právu Nečas.

Zlínský kraj je z pohledu koronavirové infekce nejpostiženějším regionem v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám