Hlavní obsah

Navzdory zákazu otevřeli holičství, policie ho hned zavřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Jen pár minut zůstala v pondělí otevřena jedna ze tří poboček klasického pánského holičství v Erbenově ulici v Olomouci. Majitel Richard Laně po zásahu policistů provozovnu uzavřel, aniž by obsloužil jediného klienta. Uvedl, že je paradoxní, že doma klienty bez jakýchkoliv hygienických opatření stříhat může.

Holičství v Olomouci otevřelo navzdory zákazu, policie ho nařídila uzavřítVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Policisté nás poučili o tom, že porušujeme vládní nařízení, já jim to odkýval, neboť jsem si toho vědom. Zároveň řekli, že musíme zavřít. Já se jich zeptal, zda opatření, která jsme učinili, abychom mohli fungovat, jsou v pohodě. Reagovali tím, že jim to nepřísluší hodnotit.

Potvrdili mi však, že jinde klienty stříhat mohu, třeba v bytě,“ řekl Právu Laně.

Poté holičství uzavřel.

Zákazníky by testovali

Holičství chtělo ukázat, jak by provoz mohl fungovat, aby byl bezpečný pro holiče i jejich zákazníky. Na pobočce, kde běžně působí tři holiči, měli být jen dva, vybavení respirátory třídy FFP2, stejně jako zákazníci, kteří měli být od sebe odděleni paravánem. „Pokud bude klient chtít upravit vousy, respirátor si sundá, ale holič si k respirátoru nasadí štít,“ uvedl už minulý týden Laně.

Zákazníky hodlal přijímat pouze na objednání, aby se v provozovně nepotkali a byl mezi nimi čas na dezinfekci prostor. Čekárna by nefungovala. Holiči měli být testováni na covid-19 dvakrát týdně, otestován by musel být i každý ze zákazníků.

Foto: Petr Marek, Právo

Krátce po otevření do holičství dorazili policisté.

Smyslem akce podle něj nebyla rebelie proti vládním restrikcím. „Chci upozornit na to, že jinde klienta stříhat mohu, bez testů, bez jakéhokoliv hygienického zázemí, ale v provozovně, kde jsme udělali maximum pro bezpečnost všech, to nesmím. To je absurdní,“ zdůraznil.

Ježdění holičů po domácnostech považuje za ostudné. „Nemáme ovšem na výběr. Vím ale, že to není cesta. Nehledám plán, jak obejít nařízení a otevřít, hledám řešení, jak otevřít bezpečně. Myslím, že podmínky, které jsme nastavili, jsou dost striktní, možná až moc, a jsou mnohem bezpečnější, než jak se to praktikuje teď,“ míní.

Případnou pokutu, která mu nyní hrozí, bude-li přijatelná, zaplatí. „V opačném případě se odvolám. Tím, co dělám, nešířím nemoc. Naopak, snažím se situaci vyřešit, aby byla co nejbezpečnější jak pro zaměstnance, tak pro klienty,“ prohlásil.

Trpělivost došla. Otevřeme navzdory zákazu, oznámil majitel holičství v Olomouci

Domácí

Podporu od státu označil za naprosto nedostačující. „Funguje tak, že jsme dostali polovinu nájmu za třetí kvartál minulého roku, dále jsme žádali o polovinu nájmu za čtvrtý kvartál minulého roku. Ten nám schválili, ale dodnes nám peníze nepřišly, máme prý čekat. Už je to půl roku. Nájmy ale platit stále musíme, kdybychom nezaplatili, tak nám podpory vezmou. Jsme už doslova na hraně přežití,“ uzavřel Laně.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Holičství Doe’s Barber Shop má v Olomouci tři pobočky. Všechny na Erbenově ulici v centru města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám