Hlavní obsah

Návrat z některých zemí do ČR bude jednodušší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Norska, Kypru a Lucemburska se od pondělí zjednoduší návrat do České republiky. Země se přesunuly do kategorie zemí se středním rizikem. Lidem, kteří nemají očkování, bude stačit vyplnit příjezdový formulář a absolvovat test do pěti dnů při návratu, pokud nemají výsledek testu už před vstupem na území ČR. V obou případech stačí antigenní test. Pro očkované se nic nemění, těm stačí pouze vyplnit příjezdový formulář.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Článek

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy.

K územím s nízkým rizikem nákazy budou v Evropě patřit Lichtenštejnsko, Malta, Polsko, Vatikán a Kanárské ostrovy. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Rwanda, Saúdská Arábie, Tchaj-wan a Uruguay.

Covidová mapa opět tmavne, nejhorší je situace na jihu Čech a severu Moravy

Domácí

V oranžové kategorii budou Andorra, Dánsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Kypr, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, San Marino, Španělsko, Švédsko, Baleárské a Azorské ostrovy a Madeira.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Část Evropy vysoce riziková

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Irsko, Německo, Rakousko, Řecko, Slovensko a Švýcarsko. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak nově náleží Lotyšsko a Rumunsko, připojí se tak k Estonsku, Litvě, Slovinsku a ostatním třetím zemím mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Reklama

Výběr článků

Načítám