Hlavní obsah

Návrat školáků: děti se těšily, učitelé si oddychli

Právo, Vladislav Prouza

Od středy se do školních lavic znovu vrátili žáci prvních a druhých tříd základních škol. Skoro všichni žáci dorazili ve středu v osm ráno také do lavic Základní školy Úpice-Lány na Trutnovsku. Absentéry bylo z celkem 43 prvňáků a druháků možné spočítat na prstech jedné ruky.

Výuka prvňáků začala v Úpici zostraVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

První nedočkavci přišli už před sedmou hodinou ranní do školní družiny. „Jeden se dobýval do školy krátce po půl šesté. Nefungoval mu čip na otevírání školních dveří,“ přiblížil ředitel úpické devítiletky Petr Kalousek. „Ulevilo se také učitelům, pro něž byla online výuka vzhledem k přípravě náročnější než ve škole za katedrou, kde mají po ruce všechny pomůcky,“ dodal ředitel.

Zavřené školy vadí Čechům nejvíc. Většina chce rozvolnění ještě před Vánoci

Domácí

Výuka za jasně stanovených bezpečnostních předpisů začala v Úpici po krátkém přivítání zostra opakováním učiva. Děti podle reakcí na otázky učitelky toho za měsíční pauzu mnoho nezapomněly. „Doma jsem se učila a do školy se těšila,“ tvrdila jedna z prvňaček.

Restart výuky proběhl v úpické škole bez problémů. „Instrukce ministerstva školství jsme i díky zkušenostem z letošního jara bez potíží splnili. Upravili jsme časový režim prvňáků a druháků způsobem, aby se děti zbytečně nepotkávaly na školních chodbách,“ doplnil Kalouskův zástupce Jakub Huček. „Problém nebyl ani v personálním obsazení učitelů a provozních zaměstnanců,“ doplnil Kalousek, jenž sám spolu s trojicí kantorů v září prodělal covid. „Testy u učitelů nepožadujeme. Necháváme to na nich,“ říká Kalousek.

Blatný plánuje testovat vybrané učitele a žáky

Domácí

Pozitivní na covid-19 by nyní v úpické škole, kde v září musela kvůli nákaze přejít jedná třída páťáků do režimu distanční výuky, neměl být nikdo z dětí, kantorů ani zaměstnanců. Úpice byla v září jedním z covidem nejpostiženějších měst Královéhradeckého kraje. Nákaza propukla ve zdejším domově seniorů.

Výuku prostřednictvím počítačů úpická devítiletka zprostředkovala valné většině z 242 žáků. „Učitelům jsme díky ministerské dotaci koupili notebooky a žákům, kteří by jinak neměli možnost se učit z domova, jsme půjčili tablety. Online výuky se jich nezúčastnilo šest, kteří ovšem patří mezi opakované záškoláky. Tyto děti si chodily do školy pro úkoly, které přinášely zpět vypracované,“ popsal Kalousek.

Přehledně: Co se od středy mění

Domácí

Škola v Úpici-Lánech nedávno interpelovala zákonodárce k legislativní úpravě proti záškoláctví. Učitelé ze školy v šestitisícovém městě, kde žije početná komunita tzv. nepřizpůsobivých lidí, požadovali, aby rodičům, kteří nedbají na školní docházku dětí, úřady citelně „zkrouhly” sociální dávky.

„Vyrůstá generace nezodpovědných lajdáků, neplatičů, lidí, kteří nebudou dodržovat žádná pravidla. Jejich počet roste geometrickou řadou. Možnosti škol to ovlivnit jsou minimální,“ argumentují úpičtí pedagogové, jejichž interpelací by se nyní měli zabývat poslanci a senátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám